Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Attendos servicehem Pärla i Kimito fylls äntligen - har stått tomt sedan vintern

Från 2019
Uppdaterad 18.04.2019 12:33.
Attendo Pärlas skylt utanför fastigheten i Kimito.
Bildtext Attendo Pärla får inflyttare redan om en månad.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Juhala bostadsenhet för personer med utvecklingsstörning avslutar sin verksamhet i Bjärnå och flyttar till Attendos servicehem Pärla i Kimito. Det meddelar KTO under en presskonferens i Kimito.

Juhala bostadsenhet erbjuder boende för personer med psykiska funktionshinder. Juhala ägs av KTO – kehitysvamma-alan tuki ja osaamiskeskus, finska motsvarigheten till Kårkulla, som hör till Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

- Vi är mycket tacksamma för att processen nu är klar och namnen är på pappret. Det har varit en snabb process, det är bara 3 månader sedan förhandlingarna påbörjades, säger en nöjd Seija Aaltonen, verksamhetens omsorgsdirektör och ledande överläkare för KTO.

Kalevi kallonen sitter i en soffa med två andra personer
Bildtext Seija Aaltonen, Kalevi Kallonen och viceordförande i KTO:s fullmäktige Harry Nordqvist.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Icke-vinstdrivande KTO i Egentliga Finland har skrivit kontrakt med Attendo att hyra fastigheten i Kimito centrum. Uppsägningstiden är 10 år för Attendos del, och ett år för KTO.

Stöd- och kunskapscentret för personer med funktionshinder och utvecklingsstörning lämnar sina lokaler eftersom de nuvarande utrymmena i Bjärnå inte fyllde kvalitetskriterierna.

- Det här är en väldigt bra fastighet med tanke på våra klienter, dessutom ligger det nära centrum vilket gör det enkelt att till exempel gå till butiken, säger Aaltonen.

Alla 11 anställda på Juhala får behålla sitt jobb. Till hösten behöver servicehemmet anställa ytterligare 9 personer. Sammanlagt behövs ungefär 20 anställda i huset.

Rum för 30 klienter på enheten

Nu kommer 11 klienter att flytta in i Pärlan i maj och i slutet av september räknar KTO att 25 klienter kommer att bo på servicehemmet. De finns plats för högst 30 klienter.

- Det är en stor utmaning att få personalen att räcka till i hela Egentliga Finland. Men i och med att det finns ett stort utbud av vårdservice på ön och läget är bra, så tror jag att det blir en intressant arbetsplats för många, säger Seija Aaltonen.

Ett rum i Attendo Pärla.
Bildtext Ett av de ännu tomma rummen.
Bild: Amanda Vikman/Yle
Hallen i Attendo Pärlan.
Bildtext Entrén och hallen i Attendo Pärla.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Både personalen och klienterna har redan packat och är ivriga att flytta till Kimito, vi har nästan fått bromsa dem lite. De tycker att den nya fastigheten är fin.

Fastigheten har stått tom sedan januari

I augusti 2017 öppnade Attendo det splitternya servicehemmet Pärla i Kimito. Men bara ett och ett halvt år senare klarnade det att Attendos vårdhem Pärla lägger ner sin verksamhet på grund av svårigheter att fylla vårdplatserna. Endast fyra personer bodde på vårdhemmet med plats för 30 klienter.

Attendo Pärlas entré.
Bildtext Attendo Pärlas entré.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Diskussion om artikeln