Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är Drake-förbannelsen sann? Rap-stjärnan målas upp som en olycksgubbe – vidskeplighet kan bli verklighet för idrottare, påpekar mentala tränaren

Från 2019
Drake följer med en Toronto Raptors-match från första parkett.
Bildtext Det brukar inte gå så bra för Drakes favoritlag.
Bild: imago/PanoramiC/ All Over Press

En drös topplag har fallit offer för den så kallade ”Drake-förbannelsen” också i Europa den senaste tiden. Drake-förbannelsen? Vad handlar det om? Yle Sporten nystar upp mystiken kring fenomenet.

”The Drake curse” – Drake-förbannelsen – har landat i Europa.

Fenomenet som redan i flera års tid har väckt diskussion och lett till flera skämt i Nordamerika har blivit verklighet också på den gamla kontinenten.

Olycksgubben har slagit till igen.

Men vad då Drake-förbannelse? Vad i hela fridens namn handlar det om?

Mannen i händelsernas centrum är den Toronto-bördige rap-artisten och skådespelaren Aubrey Drake Graham – mer känd under artistnamnet Drake.

Rapparen är en idrottsvän med stort I, men dessvärre verkar hans favoritlag floppa då det gäller som mest. Närmare sagt strax efter att Drake har stött dem offentligt.

Raptors, Maple Leafs, Alabama, Kentucky, Serena Williams…

I nordamerikansk proffsidrott har det redan länge skämtats om hur det är en förbannelse för ett lag att se Drake posera med deras tröja strax innan en match.

Bland annat har Drakes favoritlag Toronto Raptors aldrig tagit sig till en NBA-final.

Förhandsfavoriter som Serena Williams, University of Alabamas lag i amerikansk fotboll och Kentucky-universitetets lag i basket förlorade alla viktiga matcher strax efter att Drake öppet hejat på dem.

Senast i natt hittades Drake i Toronto med en Maple Leafs-tröja på sig då hemmalaget åkte på en tung förlust mot Boston Bruins i NHL-slutspelet.

Ett sammanträffande? Inte om man frågar europeiska fotbollsvänner.

Under de senaste veckorna har Drake nämligen varit på turné i Europa och samtidigt tagit selfies med en drös fotbollsstjärnor som alla förlorade sina matcher strax efteråt.

Pierre-Emerick Aubameyangs Arsenal förlorade med uddamålet mot Everton. Sergio Agüero missade en straff i den första CL-kvartsfinalen mot Tottenham – en miss som kan ha kostat laget avancemanget. Paul Pogbas Man United föll ut mot Barcelona.

Efter raden misslyckanden skred AS Roma till verket och meddelade – förmodligen med glimten i ögat – att klubben förbjudit sina spelare från att ta selfies med popstjärnan.

Manchester United försökte nolla Pobgas förbannelse med att ladda upp en bild på Drake i en Barcelona-tröja.

Det lyckades inte.

Hälsningen som slog snett

Är Drake då själv medveten om alla skämt? I allra högsta grad.

I samband med konferensfinalerna i NFL i januari laddade rapparen upp en bild på sig själv iklädd en tröja med samtliga fyra lags logor på med en hälsning till ”alla som tror på förbannelsen”.

Problemet? Att båda konferensfinalerna gick till förlängning – med andra ord vann ingen efter ordinarie speltid. Dessutom orsakade båda matcherna polemik om reglerna till den grad att regelförändringar både tillämpats och fortfarande diskuteras i ligan.

Super Bowl-finalen mellan New England Patriots och Los Angeles Rams blev efter det en historiskt trist och poängfattig historia.

Ett sammanträffande? Det hoppas åtminstone Drake.

”Finns inget vetenskaplig belägg, men…”

Så kan förbannelsen vara verklig? Vi ställde frågan åt mentala tränaren Christoph Treier.

Han skrattar gott.

– Nej, det finns nog inget vetenskapligt belägg för det, säger Treier.

Men samtidigt kan förbannelsen bli sann om idrottarna börjar tro på den, påpekar han.

– Precis som alla andra människor kan proffsidrottare vara väldigt vidskepliga. Till en förvånansvärd hög grad dessutom. Då kan sådana saker ha väldigt stor betydelse, förklarar han.

– Till exempel kan det vara av stor betydelse vilken strumpa man sätter på först, när de går in på plan kan de ha egna ritualer. Ifall de inte får genomföra den kan de tappa balansen mentalt helt och hållet, fortsätter han.

man ler in i kameran
Bildtext Christoph Treier.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Mentala spärrar – eller förbannelser – är inget nytt fenomen inom toppidrott, påpekar han också.

– Det klassiska exemplet är cyklisten Raymond Poulidor. Han fick alltid höra att han inte kan vinna Tour de France och gjorde det heller aldrig. Då fick han det i huvudet att han alltid skulle vara en evig tvåa, och blev det, säger Treier.

– Men det är inte omöjligt att komma över förbannelser av det här slaget heller. Ta bara Finlands herrlandslag i ishockey, de kallades för ett lag som aldrig skulle bli världsmästare före VM-turneringen 1995. Sedan gick det som det gick, fortsätter han.