Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

NYT: Justitieminister Barr gav Trumps stab innehållet i Mueller-rapporten på förhand och tid att förbereda strategi

Från 2019
Uppdaterad 18.04.2019 16:29.
Trump sade under ett regeringssammanträde i Vita huset att han inte är nöjd, men att statsapparaten inte stängs igen
Bildtext Trump ska ha fått veta vad Mueller-rapporten innehöll långt före kongressen eller offentligheten. New York Times skriver att rapportens publicering fördröjdes för att ge Trumps stab mer tid.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Specialutredaren Robert Muellers rapport publiceras på torsdag eftermiddag. Innehållet i den flera hundra sidor långa rapporten kommer ändå inte att innehålla nyheter för Trump och hans stab, skriver New York Times.

USA:s justitieminister William Barr har låtit informera president Trump och hans stab om innehållet i den så kallade Mueller-rapporten.

Tidningen New York Times hänvisar till välinformerade källor i Vita huset.

De uppger att Barr och hans närmaste underordnade vid justitieministeriet har fört flera detaljerade samtal om rapportens innehåll med Trump och hans stab.

Källorna uppger också att orsaken till att Barr har fördröjt publiceringen av rapporten är att ge Trumps stab mer tid att formulera svar på det mest skadliga innehållet i rapporten för Trumps del.

Barr utfrågades om rapporten i kongressen förra veckan.

Han vägrade då svara på om han hade informerat Vita huset om rapportens innehåll.

Anklagas för partiskhet

Barr har misstänkts för partiskhet enda sen han utnämndes för att ersätta Trumps första justitieminister Jeff Sessions.

Barr hade kommenterat Mueller-utredningen i offentligheten, på ett sätt som gjorde många obekväma med att ha honom vid rodret i justitieministeriet då Muellers utredning blev klar.

William Barr blir USA:s nya justitieminister.
Bildtext William Barr har varit justitieminister också under George H. W. Bush.

Justitieministern och hela ministeriet ska ha en slags brandvägg mellan sig och den övriga administrationen, som ska garantera att politiska intressen inte går före rättvisans gång.

Många demokrater och en rad republikaner ifrågasatte om Barr kunde ha hand om utredningens efterspel, då han så tydligt hade valt sida före sin utnämning.

Kritiken ökade efter att hans sammanfattning av Muellers rapport verkade dra långtgående slutsatser som inte stöds av själva rapporten.

Barr sade att Mueller, förutom bevis på att Trumps kampanj inte hade samarbetat med rysk valinblandning, inte heller hade försökt förhindra rättvisans gång.

Barrs sammanfattning ledde till krav på att hela rapporten, i så stor utsträckning som möjligt, skulle göras offentlig.

Rapporten väntas bli en bomb

Rapporten publiceras senare på torsdag, i en version där hemligstämplade uppgifter eller uppgifter som kan påverka pågående brottsutredningar har svärtats.

En bild på Robert Mueller
Bildtext Robert Muellers utredning uppges vara kring 800 000 sidor. Hans slutsatser har sammanfattats i en rapport på kring 400 sidor som bara justitieministern än så länge ska ha sett i sin helhet.
Bild: EPA

Ledarna för bägge partierna i kongressens båda kammare, och en rad andra folkvalda som styr relevanta utskott kommer att få en mer utförlig version av rapporten.

Publiceringen förväntas leda till en häftig debatt, en debatt som New York Times skriver att Vita huset har fått gott om tid att förbereda sig på på förhand.

Tidningen skriver att själva beslutet att delge Trumps stab rapportens innehåll kanske inte formellt är fel.

Det kommer ändå inte att lugna dem som befarar att brandväggen mellan justitieministeriet och Vita huset har försvagats.

Demokrater kräver Muellers vittnesmål

Demokraternas ledare i kongressen kräver inför publiceringen att Mueller ska vittna inför kongressen.

Partiledarna Nancy Pelosi och Chuck Schumer vill se Mueller i ett offentligt vittnesmål.

Bara så kan Mueller förklara och klargöra sina slutsatser och utredningen inför hela folket, menar demokraterna.

- Vi anser att det enda sättet för folket att återfå förtroendet för hur den här processen har skötts, är att Mueller själv vittnar offentligt inför representanthuset och senaten så snabbt som möjligt, skriver de två partiledarna.

Artikeln har uppdaterats med demokratledarnas uttalande klockan 13:40.