Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbo ska återvinna sandningsgruset – ”Detta borde ses som en miljögärning"

Från 2019
En lastbil sandar en väg.
Bildtext Nu ska sandningsgruset putsas och återanvändas i Esbo.
Bild: Birgitta Klingstedt Gustafsson

Överallt kan man stöta på tunga maskiner ute i gatubilden som putsar och borstar bort den sand som i vintras användes för att sanda cykelvägarna. Esbo går i bräschen med att försöka återvinna sanden.

Tiotusentals ton sand strös ut på i våra städer under vinterhalvåret, men hittills har sanden varit ett engångsmaterial. Bara Esbo använder 35 000 ton putsad grus som brutits ur berg per år.

Nästa år ska staden återanvända materialet åtminstone delvis.

Den ekologiska nyttan större än den ekonomiska

Till en början är det inte en ekonomisk inbesparing man eftersträvar, men genom att återvinna 10–15 procent av den här vinterns sand till nästa säsong, stiger inte kostnaderna från det nuvarande.

- Det kostar ungefär lika mycket att återvinna och putsa den gamla sanden som att köpa nytt grus, säger Teemu Uusikauppila chef på Esbo gatuunderhåll. Men visst ska det här ses som en miljögärning, fortsätter han.

Det grus som ska återanvändas rengörs med en blåsningsteknik. Gruset åker igenom ett system där de största skräpen först tas bort och sedan finputsas materialet till sist för att kunna användas på nytt.

Katujen siivousta hiekkapölystä
Bildtext Det gäller att se upp i trafiken nu, då putsmaskinerna är ute.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Dubbel miljögärning

Att återanvända sandningsgruset är en miljögärning på två olika sätt, tycker Uusikauppila.

- För det första skonas ju våra berg från ytterligare skövling och så blir koldioxidutsläppen mindre då materialet inte måste forslas med stora lastbilar från gruskrossen runt omkring i regionen. Det kan till och med vara möjligt att använda samma grus flera vintrar i följd, säger Teemu Uusikauppila.

Tidigare försök ledde ingen vart

För några år sedan försökte man sig på att rengöra sandningsgrus inom Helsingforsregionens miljötjänster HRM då man i samarbete med företaget Maapörssi testade ett återvinningssystem på Kärringmossens återvinningscentral i Esbo.

Det hela avslutades då man inte lyckades återvinna tillräckligt mycket grus för att fortsätta försöket.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel"Kaduille levitetään joka talvi valtavat määrät hiekoitusta – silti sen kierrätystä aloitellaan vasta nyt" skriven av Pekka Loukkola.

Diskussion om artikeln