Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna ställer upp riksdagsvalets röstmagneter i EU-valet - också med och planerar ny grupp i EU-parlamentet

Från 2019
Jussi Halla-aho.
Bildtext Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho.
Bild: Lehtikuva

Sannfinländarna har presenterat sina kandidater i EU-valet. I samma veva klarnade det att partiet är med och planerar en ny grupp i parlamentet. Kritik mot utvecklingen inom EU och invandringen förenar.

Sannfinländarna sällade sig på torsdagen till listan med partier som ställer upp röstmagneter från riksdagsvalet i EU-valet.

Läs också: Det hettade till på Sannfinländarnas presskonferens - journalist förhindrades ställa fråga

Teuvo Hakkarainens kandidatur var känd från tidigare, men också Laura Huhtasaari, Sebastian Tynkkynen, Mauri Peltokangas och Veikko Vallin ställer upp.

Kandidaterna var själva inte med då Sannfinländarnas valprogram presenterades, men partiledningen ser inget underligt i att personer som fått mandat i riksdagsvalet vill representera också i EU.

Ny grupp planeras i parlamentet

Sannfinländarna har deltagit i diskussioner om att bilda en ny grupp i parlamentet. Den skulle bestå av partier som bland annat motsätter sig förbundsstatsutvecklingen och är kritiska till unionens invandringspolitik.

Tidigare försök att bilda en sådan har inte lett till önskat resultat, men nu råder det optimism.

- Tanken är att få Europa tillbaka. Nu är vi för första gången i ett läge där Sannfinländarna är större än sitt valresultat mätt i ledamöter i parlamentet genom ett sådant här samarbete, sade partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo.

Hur många partier som ska ingå i gruppen som planeras är ännu oklart, men intresse ska enligt partiet finnas i bland annat Danmark, Tyskland, Italien, Estland, Österrike och Slovakien.

Inte EU-sinnade, men Europasinnade

Sannfinländarnas valprogram i EU-valet bjuder inte på stora överraskningar. Det handlar om kritik mot EU, euron, invandringspolitiken och försöken att begränsa medlemsländernas självbestämmanderätt.

Partiet vill minska EU-kommissionens politiska roll och Finland bör sluta upp med att vara mönsterelev i unionen, anser Sannfinländarna.

- Vi är inte EU-sinnade, men vi är mycket Europasinnade, sade partiordförande Jussi Halla-aho.

Sannfinländarna vill övertyga speciellt de EU-kritiska medborgarna om att det lönar sig att rösta.

- Att inte rösta i EU-valet är lika dumt som att rösta på partier som driver en förbundsstatsutveckling, sade Halla-aho.

Populism att kräva omedelbart utträde

Halla-aho fick på torsdagen frågan om huruvida Sannfinländarna anser att Finland borde lämna den gemensamma valutan under nästa mandatperiod.

Sannfinländarna anser inte att medlemskapet i euron är till fördel för Finlands nationella intressen, men det är inte realistiskt att kräva utträde ännu.

Man måste ta ett steg i taget, sade Halla-aho.

- Först måste det skapas en kontrollerad mekanism för utträde ur euron, annars är det ren populism att kräva ett utträde ur euron.

Tillägg 18.4.2019 : Länk till artikeln om "Det hettade till på Sannfinländarnas presskonferens - journalist förhindrades ställa fråga".