Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter kritiken – Damlejonen får trots allt guldbonusar av förbundet: ”Vill respektera resultatet, men samtidigt belöna spelarna”

Från 2019
Damlejonen tackar publiken.
Bildtext Damlejonen tackar publiken efter finalen.
Bild: Tomi Hänninen

Istället för bonusar på 5 000 euro per spelare får Damlejonen 7 000 euro per person, meddelar hockeyförbundet på torsdagen. Förbundet vill på så sätt belöna spelarna för sin insats i hemma-VM i Esbo, som slutade i en svidande finalförlust.

Damlejonen var oerhört nära att fullborda praktskrällen på hemmais på söndagen. Men guldjublet förvandlades till silvertårar då Petra Nieminens mål dömdes bort efter videogranskning och USA var starkare på straffar.

Efter matchen meddelade förbundet att Damlejonen belönas med en medaljbonus på 5 000 euro var.

Ett beslut som höjde på ögonbryn, då det kom fram att summan inte ens är hälften av den som Herrlejonen skulle få efter ett silver i Bratislava i vår.

– Herrarnas bonusar baserar sig på prispengarna som IIHF delar ut. I dam-VM betalar det internationella förbundet inte ut prispengar alls. Därför är också summan mindre – eftersom den kommer ur vår budget, förklarade förbundets vd Matti Nurminen för Yle då.

En guldmedalj i herr-VM är värd 27 000 euro för varje spelare.

"Var oerhört nära ett historiskt guld"

Nu har förbundet ändå gjort en helvändning. På torsdagen meddelade förbundet på sin webbplats att damerna trots allt kommer att få den bonus som de skulle ha fått ifall de skulle ha vunnit guld – 7 000 euro var.

Något som också talar för vad förbundet anser om Nieminens bortdömda mål? Inte alls, säger ordförande Harri Nummela.

– Vi respekterar resultatet i matchen även om vi är medvetna om att Damlejonen i hemma-VM var oerhört nära att ta ett historiskt guld. Men samtidigt vill vi belöna damerna för deras fantastiska insats, säger Nummela pressmeddelandet och tillägger:

– Vi vet att Damlejonen vann turneringen i mångas hjärtan.

Nieminens mål har orsakat häftig debatt hela veckan lång. Senast på tisdagen meddelade plötsligt IIHF:s ordförande René Fasel att han faktiskt också tyckte att målet borde ha godkänts.

– Det handlar alltid om en tolkning. Men för mig precis som för många andra var det frågan om ett mål, sade Fasel.

Tidgare hade bland andra alla tiders damspelare Hayley Wickenheiser konstaterat att målet absolut borde ha godkänts. Enligt IIHF:s officiella linje fanns det ändå fog för att döma bort fullträffen.

Diskussion om artikeln