Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kompisgänget från Kvevlax plockar skräp för miljön: "Ingen annan verkar vilja göra något åt det"

Från 2019
Uppdaterad 18.04.2019 15:39.
Ett tiotal barn poserar med sopsäckar och ser glada ut.
Bildtext Kompisgänget står uppställda med sina sopsäckar.
Bild: Yle/Wilhelm Sandelin Anton

Den så kallade Greta Thunberg-effekten har spridit sig över alla världens hörn, och i Kvevlax har ett gäng tioåringar tagit klimatkampen i egna händer.

Någon skolstrejk är det dock inte tal om. I stället samlas kompisgänget på eftermiddagarna, när skolan är slut. Tillsammans vandrar de runt i Kvevlax för att plocka skräp från vägkanter och ur diken.

Gänget består av ett tiotal personer, och trots att de bara har hållit på i ett par dagar har klimatkämparna redan fyllt flera stora sopsäckar.

- Vi gjorde samma sak i fjol, då samlade vi också jättemycket skräp, säger Ruben Skrifvars, en av skräpplockarna.

För tillfället har kompisgänget siktet inställt på ett dike i nära anslutning till riksåttan. Och förutom smutsiga plastpåsar och bortslängda läskburkar stöter de ibland på en del riktiga fynd.

- I går hittade vi ett skåp! Det står hemma hos mig nu. Vi har tänkt göra om det till något som vi faktiskt kan använda, säger ett av barnen medan någon annan fyller i:

Tre barn plockar skräp i en stor sopsäck
Bild: Yle/Wilhelm Sandelin Anton

- Allt vi hittar som går att använda försöker vi ta vara på och göra något bra av.

Vill rädda djur från att fara illa

Med sopsäckar och griptänger i hand står kompisgänget samlade i en klunga. Ivriga att berätta om sitt engagemang fyller de i varandras meningar.

Tre barn plockar skräp i en stor sopsäck
Bild: Yle/Wilhelm Sandelin Anton

Omgivningen blir förstås mer trivsam och ren, men det finns också andra anledningar till att kompisgänget har valt att plocka skräp i byn.

- Ute på fälten är det särskilt illa att det finns skräp. Där finns många djur som kan råka illa ut. De kan äta skräpet eller råka skära sig på det och bli sjuka och dö, säger de.

Ett eget initiativ för klimatet

Alla i kompisgänget går i Kvevlax skola, de flesta i tredje klass. Men skräpplockningen har inget med själva skolverksamheten att göra. Det är snarare ett initiativ som barnen själva har tagit.

- Vi pratar mycket om miljön i skolan, men det här har vi kommit på själva. I stället för att skräpa ner kan man ju plocka upp efter sig, säger Ruben Skrifvars och Sebastian Widd.

Sex barn springer på en parkering med sopsäckar och griptänger.
Bild: Yle/Wilhelm Sandelin Anton

Men de miljömedvetna kompisarna har gjort ett stort intryck på byn, och det har varit tal om att de framöver ska få plocka skräp även på skoltid.

- Vi har fått många gillningar på Facebook. I skolan säger alla att vi är duktiga och att det vi gör är bra. Vår lärare också, säger Sibelle Holmkvist.

Diskussion om artikeln