Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antti Rinne utlovar en jämställd regering före slutet av maj

Från 2019
Uppdaterad 18.04.2019 19:12.
Antti Rinne.
Bildtext Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne.
Bild: Lehtikuva

Socialdemokraternas ledare Antti Rinne säger att nästa regering ska ha en jämn könsfördelning, men några krav på vilka partier som kan sitta i den har han inte. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo spelade inte särskilt svårfångad idag.

Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne spikade idag en snäv tidtabell för regeringsbildningen. Efter att ha träffat alla de stora partiernas ledare säger han sig vara optimistisk och tror att regeringen står klar inom maj.

- Jag tror att alla stora partier är redo att bära ansvar här i landet och därför tror jag att det kommer att gå ganska fort, sa Rinne till journalister i riksdagen idag.

Fredagen den 26 april skickar Socialdemokraterna ut frågor till samtliga partier och förväntar sig svar senast på valborgsmässoafton. Hur partierna svarar på frågorna avgör vem som är med om de egentliga regeringsförhandlingarna.

- Alla frågor vi ställer är viktiga och alla partier partier befinner sig på samma startlinje. Vi har inte på förhand bestämt oss för vilka partier som kunde vara bättre partners än andra.

- Jag ser inte annorlunda på Sannfinländarna än på andra partier och att Juha Sipilä avgår som partiordförande påverkar inte Centerns möjligheter, sa Rinne.

Antti Rinne lovar en öppen process där såväl frågorna som partiernas svar är offentliga. Förhandlingarna med de partier som ska ingå i regeringen inleds enligt planerna den 6 maj.

Samlingspartiet visar god vilja

Samlingspartiets riksdagsgrupp gav idag klartecken för regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna.

- Budskapet var att vi kan börja förhandla men att vi inte ger oss in i regeringen till vilket pris som helst.

- Det viktigaste är en ansvarsfull finans-, sysselsättnings- och skattepolitik. Vi utgår ifrån att ingen ska drabbas av skärpta skatter, sa partiordförande Petteri Orpo.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.
Bildtext Samlingspartiets Petteri Orpo.
Bild: Lehtikuva

Samlingspartiets partiordförande spelade ändå inte särskilt svårflörtad. Listan över frågor där partiet säger sig vara överens med Socialdemokraterna är nu betydligt längre än under valrörelsen.

- På ja-listan finns många saker. Vi har en stark vilja att driva en god familjepolitik eftersom det föds allt färre barn och vi har fattiga barnfamiljer. En annan stor sak är att vi vill satsa på utbildningen när vi nu igen har den möjligheten, sa Orpo

Petteri Orpo talade också om behovet av en familjeledighetsreform som stärker kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden.

Även Antti Rinne slätade idag över valrörelsens groll med Samlingspartiet.

- Min uppfattningen är att Samlingspartiet och Socialdemokraterna alltid grälat om ekonomiska frågor, men ändå har vi ofta hittat en gemensam syn på saker, sa Rinne.

Rinne gav idag bara ett tydligt löfte om hur regeringen ska se ut: Könsfördelningen bör vara jämn. Av ministrarna kan varken kvinnorna eller männen utgöra mer än 60 procent.

Diskussion om artikeln