Fem flyttar på några år - Sjundeåföräldrar trötta på de kortsiktiga dagisplanerna
I Sjundeå har dagisbarnen hamnat i kläm då fokus varit på det nya skolcentret och att hålla huvudet ovanför ytan med alla problem med inomhusluften.
Tålamodet hos föräldrarna tryter och nu hoppas man på en långsiktigare plan.
Jenny Paajes och Christopher Lignell har vardera två barn i Lilla Alexis daghem.
Sedan de äldre barnen var ett år gamla har de upplevt fem flyttar.
- Vår pojke tyckte det var jättejobbigt. När han var ett år grät han varje dag i ett år efter första flytten, berättar Paajes.
Bakgrunden är kommunens servicenätutredning då man ville ha alla barn under samma tak, som i sig var en god tanke, menar Paajes.
Antalet barn har ändå lett till att barnen fått flytta i tät takt mellan olika lokaler.
- Det senaste beskedet kom två veckor innan flytten, berättar Lignell.
Vandrar mellan dagis och skolan varje dag
Eftersom gruppen med femåringar i år varit för stor har barnen varit tvungna att promenera från dagis till den svenska skolan och tillbringa dagen där, för att sedan promenera tillbaka under eftermiddagen.
Det betyder bland annat dubbla uppsättningar av allt, förklara Lignell. Dessutom blir de täta flyttarna förvirrande för barnen.
- Det som jag nu önskar är en ordentlig plan, en plan på fem till tio år, inte en plan på sex månader med budet att man sedan ser hur framtiden ser ut, förklarar han.
Både Paajes och Lignell är noggranna med att understryka att personalen sköter sitt jobb klanderfritt.
- Personalen har varit den stora tryggheten i allt. Utan den fantastiska personalen som gör ett otroligt gott jobb så skulle inte verksamheten vara så bra som den ändå är, säger Paajes.
Fortsätter på samma sätt under hösten
I tisdags (7.5) blev det klart att man åtminstone i höst fortsätter med att femåringarna vistas i skolan. Det meddelar Mirva Alakoskela, chef för småbarnsfostran i Sjundeå.
- En ändring är att lokalerna är andra än tidigare. Från och med hösten är femåringarna i samma del av byggnaden som förskolebarnen, berättar Alakoskela.
Den kanske väsentligaste ändringen är att barnen inte vandrar mellan skolan och daghemmet. I stället tillbringar femåringarna hela dagen i förskolans lokal.
Paajes är kluven till beslutet.
- Det är ett bra beslut att barnen inte behöver gå av och an. Det blir tydligare för barn, pedagoger och föräldrar var barnet är, säger hon.
Hon tycker däremot att det är beklagligt att det inte finns ett svenskt kommunalt daghem där man kan ha syskon på samma ställe.
- Det är synd för såväl syskon, som inte kan vara tillsammans, som föräldrar som måste köra till två adresser, och kompisar som barnen inte kan leka med, säger hon och konstaterar att femåringar ännu inte är skolbarn.
- De behöver en gård för lek med leksaker som finns på dagis och inte i skolor.
Tjänstemän dök inte upp på möte
Föräldrarna har tidigare varit i kontakt med tjänstemännen, men upplevt att de inte fått gehör.
- Tjänstemännen har kommit och tittat hur situationen ser ut och konstaterat att det inte går någon nöd på någon. Det är ok och situationen är inte akut - och det är den inte heller.
- Men man vill att man ska ha lite längre framförhållning och kunna planera på lång sikt vad som ska hända, konstaterar Paajes.
En stor besvikelse var även då föräldrarna till femåringar bjöd in tjänstemän till ett möte - och de aldrig dök upp.
- Vi hade önskat att få ställa alla frågor vi hade: hur ser servicenätutredningen ut, hur ser prognoserna ut för Sjundeå i framtiden och så vidare, förklarar Paajes.
Tjänstemännen har mycket att ta tag i
Paajes och Lignell menar att det är trist att situationen med dagvården ser ut som den gör då Sjundeå i övrigt är en barnvänlig kommun.
- Det är en liten kommun där alla känner alla. Man lär fort känna de andra föräldrarna och på det sättet fungerar det jättebra, berättar Lignell.
Såväl han som Paajes har förståelse för att tjänstemännen har mycket på sitt bord för tillfället.
- Jag förstår att det varit mycket för kommunen att ta tag i, det har varit oerhört många mögelfastigheter. Men det som händer nu är att dagisfrågan blir åsidosatt, sammanfattar Lignell problemet.
Träffade kommundirektören
Nyligen gjorde de ändå ett litet framsteg då de träffade kommundirektör Juha-Pekka Isotupa.
- Han sade att det är en viktig fråga och att det finns goda möjligheter att diskutera. Man har uppfattat det från beslutsfattar- och tjänstemannahåll att vi har en lösning som är helt ok till det nya skolcentret byggs, berättar Paajes.
Isotupa säger till Yle Västnyland att han inte har mera information att ge i det här läget.
- Det här ärendet kommer efter att vi vet hur vi löser projektet med skolcentret. Vi är klokare till hösten.
Bildningschef Jukka Pietinen berättar att kommunen inom en snar framtid kommer att ordna ett möte med föräldrarna vid Lilla Alexis för att diskutera arrangemangen nästa år.
Ett möte gällande den svenskspråkiga småbarnspedagogikens framtid i kommunen står också på agendan, men det sker senare, säger han.