Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Robert Muellers rapport: "No collusion" - inget amerikanskt samarbete med Ryssland

Från 2019
Uppdaterad 18.04.2019 21:37.
Justitieminister William Barr och vice justitieminister Rod Rosenstein höll presskonferens i samband med offentliggörandet av specialutredare Robert Muellers rapport 18.4.2019
Bildtext Justitieminister William Barr och vice justitieminister Rod Rosenstein höll presskonferens i samband med offentliggörandet av specialutredare Robert Muellers rapport 18.4.2019
Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Specialutredaren Robert Muellers rapport om ryska försök att påverka (så kallad ”collusion”) presidentvalet 2016 i USA har offentliggjorts.

Enligt rapporten fanns det "no collusion" - inget hemligt samförstånd - mellan Trumpkampanjen och den ryska regeringens hackare.

Utredningen har pågått i nästan två år, och rapporten har 448 sidor.

USA:s justitieminister William Barr sade vid en presskonferens i dag att det är klart att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet - men att det inte finns bevis för att Trumpkampanjen eller andra amerikaner skulle ha hjälpt Ryssland med det.

Redan i den tidigare sammanfattande rapporten konstaterades det att det inte finns bevis för samarbete mellan Trumps kampanjstab och ryssarna.

Inga kontakter mellan Trumps läger och Ryssland har heller påvisats i fråga om ryska dataintrång riktade mot Hillary Clintons kampanj och hennes e-post.

Trump anser att rapporten friar honom helt och hållet

Efter att presskonferensen avslutats lade president Donald Trump omedelbart ut en text på Twitter tillsammans med en bild från tv-serien Game of Thrones.

Han skrev "Ingen inblandning", "Inget förhindrande av rättviseskipande". "Spelet är över för dem som hatar och för de radikala vänsterdemokraterna".

Trump hade trott sig se slutet på sitt presidentskap

Det finns ändå en hel del - för Trump - besvärande material i rapporten.

I maj 2017 fick president Trump höra av den tidigare justitieministern Jeff Sessions att Robert Mueller skulle tillsättas som särskild åklagare för att utreda kopplingar mellan Ryssland och Trumpkampanjen.

Då hade Trump sjunkit ihop i sin stol och sagt: "Oj min Gud, det här är hemskt. Det här är slutet på min presidentskap".

Många avsnitt i rapporten har svärtats

Rapporten är inte helt komplett eftersom en hel del har strukits över. Vissa delar som anses vara konfidentiella, har mörklagts.

Material som gäller pågående undersökningar kan inte läsas. Namn på personer som betraktas som oskyldiga ingår inte heller.

Demokraterna kräver att få se rapporten i sin helhet.

Barr: Inga tillräckliga bevis för försök att förhindra rättvisa

I sin sammanfattning av rapporten skrev Barr att det inte heller fanns några bevis för att Trump skulle ha försökt förhindra skipandet av rättvisa.

Nu säger han ändå att den slutsatsen inte var Muellers, utan hans och vice justitieminister Rod Rosenstiens.

Mueller argumenterar enligt Barr för att 12 olika tillfällen sammantaget kan anses utgöra brottsliga försök att förhindra rättvisan.

Robert Mueller påväg till kyrkan 24.3.2019
Bildtext Robert Mueller
Bild: AFP / Lehtikuva

- Efter noggrann genomgång och konsultationer är ändå min och vice justitieministerns slutsats att specialutredarens bevis inte räcker för att slå fast att presidentens handlingar utgör brottsligt förhindrande av rättvisans gång, säger Barr.

Att Barr i sin sammanfattning felaktigt lät förstå att slutsatsen var Muellers kommer inte att tas emot varmt av demokraterna i kongressen.

Barr har tidigare argumenterat mot anklagelserna om försök att förhindra skipandet av rättvisa och kallade ledet i utredningen för ett slöseri med tid.

Han ansågs därför av demokraterna inte vara lämplig att hantera det juridiska efterspelet av Mueller-rapporten.

New York Times rapporterade tidigare att Barr gav president Trump och hans stab information om innehållet i den så kallade Mueller-rapporten i förväg. Orsaken uppges vara att man ville ge Trumps stab mer tid att formulera svar på det mest skadliga innehållet i rapporten för Trumps del.

Diskussion om artikeln