Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Efter 87 år har Kristinestad igen ett eget öl – "Vi tyckte det var roligt att återuppta traditionen"

Från 2019
Tre män står vid en ölbryggartunna.
Bildtext Jari Rantala, Johnny Heikkilä och Henrik Ådjers tycker det är roligt att brygga öl.
Bild: Yle/Juho Teir

Bryggeritraditionen i Kristinestad har långa anor, men det har gått en tid sedan det senast serverades lokalt öl i Kristinestad. Föreningen Kristinestads ölbryggarvänner gjorde slag i saken och brygger nu lokalt öl igen efter en paus på 87 år.

- Jag tror att vi sex som är med i föreningen alltid varit intresserade av öl. Vi träffade varandra på en ölbryggarkurs som anordnades för ungefär ett år sedan. Där fick vi idén att brygga lokalt öl, säger Jari Rantala.

Till en början bryggde man öl för eget bruk i en liten lokal i Kristinestad. Men efter ett tag insåg man att det kunde vara läge att göra en större sats.

- Det var någonting som kom fram här under våra bryggerikvällar att det skulle vara roligt att få ett lokalt öl i Kristinestad. Vi spann vidare och så började vi fundera hur vi ska göra, säger Johnny Heikkilä.

- Vi har haft fyra olika större bryggerier i Kristinestad och vi tyckte det skulle vara roligt att återuppta traditionen.

En träkorg fylld med ölflaskor.
Bild: Yle/Juho Teir

Gästbrygger i Lappo

Något eget större bryggeri började man inte bygga utan i stället tog man kontakt med ett bryggeri i Lappo.

- Det är ganska vanligt att man är gästbryggare i ett annat bryggeri. Man far till ett annat bryggeri och så gör de öl enligt vårt recept, konstaterar Heikkilä.

För ett par veckor sedan anlände det första testpartiet till en lokal matbutik och en restaurang. Och mottagandet har varit positivt.

- Det har varit jätteroligt att vi fått ut ölen. Många har talat om det och i restaurangen är det många som väljer vårt öl. De vill smaka på det. Vissa tycker mycket om det, andra inte, säger Henrik Ådjers.

En ölbryggartunna står på ett bord.
Bildtext I den här 30 liters receptbyttan experimenterar ölbryggarvännerna.
Bild: Yle/Juho Teir

Förutom Ådjers, Heikkilä och Rantala består Kristinestads ölbryggarvänner av Robert Björne, Thomas Heikkilä och Fredik Segervall. De samlas regelbundet i sin lilla lokal och experimenterar med olika recept och ölsorter.

- Vi har varit här lite över ett år och kanske en eller eller två gånger i månaden hinner vi göra en ölsats. Det tar alltid en fem-sex timmar att brygga. Ifjol var det en weissbier som jag gjorde som såg lite konstigt ut men det smakade bra. Och det är viktigast, säger Ådjers med ett skratt.

Mikrobryggerier populära

Mikrobryggerierna har fått allt mer fotfäste i Finland och folk är villiga att pröva nya smaker. Man fäster också mer uppmärksamhet på det lokala.

- Med all mat och sådant så satsar folk mer på lokalt och det gäller säkert också ölbryggerierna. Folk vill pröva på något som har gjorts här, säger Rantala.

- Jag rekommenderar nog att man smakar på pale ale och alla andra lokala öl som bryggs i mikrobryggerierna för det är faktiskt mer smak i dem.

En hand håller upp lite malt.
Bildtext Malten är en viktig del av ölen.
Bild: Yle/Juho Teir

Enligt Rantala är det viktigt att man har bra ingredienser när man brygger öl.

- Malt, humle och jäst är viktigt, men också vattnet är viktigt för att det ska bli en bra öl, säger han.

- Renligheten är också viktig. Här ska det faktiskt vara rent och sterilt. Om det inte är rent så är det stor risk att man misslyckas. Om det kommer någon bakterie med så är den satsen förstörd, påpekar Heikkilä.

Två nya ölsorter på kommande

Föreningen har planer på att komma ut med ett par nya ölsorter inom kort, men några större ambitioner har inte föreningen med sitt bryggande.

- Det är en hobby för man har nog sitt vanliga dagliga arbete. Inte ger det pengar det här. Det är en rolig sak som vi prövar på helt enkelt, konstaterar Heikkilä.

- Det skulle vara roligt att brygga mera, men det är ganska svårt att börja med mikrobryggerier nuförtiden. Men det är roligt att få jobba lite med sin hobby och det är inte så allvarligt, säger i sin tur Ådjers.

Diskussion om artikeln