Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Poliskälla: Kortslutning tros ligga bakom Notre-Dame-branden

Från 2019
Notre Dame brinner.
Bildtext Notre-Dame i lågor
Bild: AFP / Lehtikuva

Orsaken till storbranden i katedralen Notre-Dame i Paris var sannolikt en elektrisk kortslutning, säger en anonym polis som har uttalat sig för nyhetsbyrån AP.

Det är oklart vilken typ av kortslutning det handlade om och hur den kunde uppstå.

Säkerhetsåtgärder har gjort att utredningarna är besvärliga. På grund av risken för ras har utredarna inte fått röra sig fritt inne i katedralen och leta efter brandorsaken.

Utredarna har utgått ifrån att branden var en olyckshändelse. det har spekulerats i att eldsvådan hänförde sig till renoveringsarbetena i katedralen.

I dag hölls det en officiell hyllningsdag i Frankrike för de brandmän som räddade den värdefulla katedralen undan lågorna.

Konstskatter kunde räddas och katedralen ska återuppbyggas

Ingen skadades i branden som inträffade i måndags.

Brandkåren kämpade länge för att släcka branden och rädda den 850-år gamla katedralens värdefulla konstskatter.

En stor del av de skatter som fanns bevarade i Notre-Dame kunde räddas. Brandmanskapet bildade kedjor för att få ut relikerna.

Katedralen ska återuppbyggas. Enligt president Emmanuel Macron kommer det att ta fem år i anspråk. Restaureringsexperter bedömer ändå att arbetet kan ta minst tio år.

Frankrike kommer att ordna en internationell arkitekturtävling för att återställa den spira som rasade i branden.

Franska förmögna affärsmän har lovat att stöda återuppbyggnadsarbetet ekonomiskt. Också från utlandet har det strömmat in erbjudanden om hjälp.

Stödkonsert i Åbo domkyrka

I går hölls i Åbo domkyrka en stödkonsert för katedralen Notre-Dame. Artisterna uppträdde gratis.

Konserten lockade 775 åhörare, och med ett biljettpris på 20 euro blev donationen sammanlagt 15 500 euro som ska användas till återuppbyggnaden av katedralen.

Källa: AP

Diskussion om artikeln