Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Josephine blev rekryterad till Esperi - sedan gick allt fel

Från 2019
Sjukskötare på Filippinerna tar hand om mässlingspatienter.
Bildtext Sjukskötare på Filippinerna tar hand om mässlingspatienter i början av år 2019. Skötaren på bilden är inte Josephine.
Bild: YLE/Kirsi Crowley

Josephine anlände till Finland i en grupp på 22 filippinska sjukskötare i början av år 2016. De skulle arbeta med äldrevård vid Esperi Care. Men sedan uppstod problem, och rekryteringen slutade illa för Josephines del. Idag har hon återvänt till Filippinerna.

Josephine skulle arbeta vid ett servicehem för äldre i Helsingfors. Hon vill vara anonym, vi har ändrat hennes namn.

– Esperi Care ordnade inga närvårdarstudier för oss, som för tidigare grupper med filippinska sjukskötare. Vi jobbade som vårdbiträden, det skulle vara ett experiment, berättar Josephine.

Men myndigheterna förbjöd Esperi Care att ha vårdbiträden på jobb på sina enheter i Helsingfors. Alla måste vara närvårdare, och det var de här filippinska sjukskötarna inte.

– Därför ville Esperi Care bli av med oss. De beslöt sig för att skicka oss till Uleåborgstrakten, berättar Josephine.

Helsingfors stad krävde närvårdarregistrering

Päivi Mäenpää är HR-konsult på företaget Opteam, som ansvarade för rekryteringen av den här gruppen. Opteam är numera en del av rekryteringsföretaget Barona.

Mäenpää säger att samtidigt som Josephine började arbeta på servicehemmet hade Helsingfors stad bestämt sig för att kräva närvårdarregistrering av dem som arbetar på vårdhem. Då krävdes också en finländsk utbildning. Det var därför Esperi Care ville flytta Josephine och några andra skötare till Uleåborgstrakten.

– Det var ju inte vårt fel att vi inte hade fått närvårdarutbildning. Jag ville inte flytta, eftersom jag hade avtalat om att arbeta i Helsingfors. Dessutom bodde min pojkvän där, säger Josephine.

Gruppen fick inte arbetstillstånd i tid

Päivi Mäenpää berättar att Opteam hade planer på att de filippinska skötarna skulle få utbilda sig i egen takt.

– Vi hade planerat att gruppen skulle arbeta som vårdbiträden, och sedan när de själva var redo fortsätta sina studier till närvårdare eller direkt till sjukskötare, säger Mäenpää.

Tiidigare grupper hade upplevt att det var tungt med närvårdarstudier vid sidan av jobbet. Problemet var att de här sjukskötarna inte fick arbetstillstånd i tid.

– Enligt lagen ska det vara fyra månaders processtid på arbetstillstånd, men år 2015 när flyktingarna började komma fick vi inga lov, säger Mäenpää.

Läget är bättre nu, men som värst har det tagit upp till ett år att få arbetstillstånd för arbetstagare från länder utanför EU.

Mäenpää säger att Opteam försökte hitta en partner som skulle kunna erbjuda utbildning överallt i Finland. Men eftersom arbetstillstånden var försenade lyckades det inte.

– Vi hade fina planer men de blev tyvärr till intet, säger Päivi Mäenpää.

Päivi Mäenpää var med och rekryterade de första sjukskötarna till Finland.
Bildtext Päivi Mäenpääs planer för de filippinska sjukskötarna kunde inte förverkligas.
Bild: YLE/Annvi Gardberg

Språkkurs hjälpte inte

Enligt Josephine sade Esperi att sjukskötarna själva skulle betala för en språkkurs på B1-nivå och avlägga provet, och att de då kunde stanna i Helsingfors.

– Många av sjukskötarna gick den här kursen, men det hjälpte inte. De måste ändå flytta, säger Josephine.

Både Mäenpää på Opteam och personalchef Maria Pajamo på Esperi Care säger att det stod i avtalen med alla de här skötarna att arbetet kunde ske på andra orter inom Finland. I avtalet stod också att de skulle avlägga B1-språkprov, men språkprovet hade inget att göra med flytten, poängterar Esperi Care.

Josephine fick städa och arbeta i köket

Josephine vägrade flytta från Helsingfors. Då satte Esperi Care henne att arbeta med städ- och köksjobb på vårdhemmet.

– Jag vågade inte klaga eftersom jag inte hörde till facket. Det kändes som om de gömde undan mig i köket. Jag är inte bra på städning och köksarbete, jag varken kan eller vill arbeta med det, säger Josephine.

Päivi Mäenpää på Opteam säger att eftersom Josephine inte kunde arbeta med vård – på grund av Helsingfors stads beslut – erbjöds hon städ- och köksjobb. Hon fick fortfarande lön som vårdbiträde. Meningen var att företaget skulle utreda situationen och möjligheterna.

En skylt av Esperi Care på en glasdörr, i glasdörren speglas Attendos vårdhem som står granne med Esperi i Kimito.
Bildtext Josephine sattes i köksjobb och städade på Esperis servicehem.
Bild: Amanda Vikman/Yle

"Jag hotades med böter"

Men Josephine fick nog. Hon sade upp sig och slutade i april 2017, efter ett drygt år på Esperi Care.

– Min närmaste chef på Esperi hotade mig med böter när jag ville sluta. Jag talade med en fackligt aktiv kollega, som sade att jag kan vägra betala, säger Josephine.

Personalchef Maria Pajamo på Esperi Care säger att företaget inte krävde några böter eller sanktioner och inte heller förde diskussioner om det här.

HR-konsult Päivi Mäenpää på Opteam instämmer.

– Esperi Care ville att Josephine skulle känna sig välkommen tillbaka om hon kom till andra tankar, säger Mäenpää.

Josephine tvingades återvända till Filippinerna

Det visade sig att Josephine inte kunde söka ett nytt jobb i Helsingfors utan ett nytt arbetstillstånd, och det skulle ha tagit ett helt år att få ett sådant. Josephine hade inte råd att stanna så länge i Finland, så hon tvingades återvända till Filippinerna.

Josephine hade försörjt sin familj med lönen från Finland, och när hon återvände till Filippinerna fick det långtgående konsekvenser för familjen. Josephine far lyckades slutligen med släktingars hjälp hitta ett arbete i USA, och nu bor båda hennes föräldrar och hennes syster där.

Josephine själv är kvar på Filippinerna och funderar på att ta ett nytt sjukskötarjobb utomlands.

Två händer i gula gummihandskar vrider vatten ur en luddig golvmopp ner i en blå hink.
Bildtext Också rekryteringsföretaget Silkkitie har fortfarande några filippinska sjukskötare som städar i Finland. Det här har väckt kritik och Silkkitie uppger att de inte längre erbjuder nya sjukskötare städjobb.
Bild: Ruslan Olinchuk/Mostphotos

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln