Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Antalet ansökningar om besöksförbud har minskat med en tredjedel

Från 2019
Uppdaterad 19.04.2019 16:30.
en kvinna visar stop med sin hand, handen i förgrunden, kroppen i bakgrunden
Bild: AOP

Antalet ansökningar om besökförbud har minskat med en tredjedel på bara några år, skriver Helsingin Sanomat.

Många som faller offer för våld och förföljelse väljer att inte ansöka om besöksförbud efter att en summa på 260 euro uppbärs vid avslagen ansökan. Avgiften infördes år 2016.

– Tröskeln för att ansöka om besöksförbud har ökat avsevärt i och med avgiften, säger Jaana Kinnunen, ansvarig för Åbo skyddshems enhet till tidningen.

Tidigare uppbars ingen avgift då en ansökan fick avslag. Innan avgiften infördes var antalet ansökningar omkring 3 000 per år, medan de i fjol endast var något över 2 000.

Ofta handlar det om situationer där ord står mot ord

Tröskeln för att ansöka om besöksförbud är redan rätt så hög i och med att det är svårt för tingsrätten att bedöma huruvida det finns belägg för ett förbud. Ofta handlar det om situationer där ord står mot ord.

Då offret redan är osäker på möjligheten att få sin ansökan godkänd, och utöver det dessutom är tvungen att riskera att få avslag och därmed vara tvungen att betala 260 euro, blir tröskeln lätt för hög.

Speciellt låginkomsttagares vilja att ansöka om besöksförbud har påverkats av risken att vara tvungen att betala avgiften.

En ansökan föregår ofta av en redan kaotisk situation, så en eventuell ekonomisk förlust ses som en för stor risk.

Justitieministeriet inleder i år en utredning i vilken de granskar hur avgiften påverkar förfarandet gällande besöksförbud. En annan möjlighet till det minskade antalet ansökningar kan vara olika hjälporgahnisationers verksamhet för utsatta.

Då det finns mera hjälp att fås, minskar antalet ansökningar.

Diskussion om artikeln