Nordirland: Ung kvinnlig journalist dödad i kravaller - polisen utreder skjutningen som terrorbrott
En 29-årig kvinnlig journalist sköts ihjäl i Londonderry på Nordirland sent på torsdag kväll, då hon bevakade kravaller där. Både republikaner och unionister fördömer dådet.
Polisen har nu också bekräftat identiteten på nattens dödsoffer i kravallerna i den katolska stadsdelen Creggan i staden Londonderry i nordvästra Nordirland. Först bekräftades bara att det var en 29-årig kvinna som dött i skottlossning.
Redan i natt meddelade alltså polisen att man behandlar det här som en terrorelaterad händelse och att man inlett en mordutredning. På morgonen bekräftade polisen att dödsoffret var journalisten Lyra McKee.
Polisen misstänkte att attacker planerades för påskhelgen
Kravallerna började då polisen genomsökte hus i de aktuella katolska kvarteren. De letade efter vapen, eftersom de misstänkte att militanta utbrytargrupper ur IRA planerade attacker i Londonderry under påskhelgen.
Nordirländska republikaner, som vill att Nordirland ska förenas med Irland, uppmärksammar under påskhelgerna påskupproret 1916 mot det brittiska styret.
Enligt polisen kastades över 50 bensinbomber mot polisen och två av polisens fordon kapades och stacks i brand. I något skede öppnade en beväpnad man eld mot polisen, trots att det fanns många civila - både journalister och lokala invånare - ute på gatan.
Den kvinnliga journalisten var knappast det egentliga målet för de dödliga skotten.
Politiska ledare fördömer dödsskjutningen
Polischefen Mark Hamilton har sagt sig misstänka att det var utbrytargruppen New IRA (Nya IRA, tidigare kallad Real IRA) som låg bakom kravallerna och dödsskjutningen.
New IRA är en av flera militanta grupper som bröt sig ur IRA efter fredsavtalet 1998.
Ledare för republikanska Sinn Féin, som alltså tidigare var IRA:s politiska gren, har fördömt dödsskjutningen i Londonderry.
Sinn Féins vice ordförande Michelle O'Neill uttryckte sitt medlidande med familjen till "den unga kvinnan som skjutits ihjäl av så kallade oliktänkare".
O'Neill beskrev det här som en attack mot samfundet, mot fredsprocessen och mot långfredagsavtalet. Hon vädjade om lugn och om att den som har information om det inträffade ska kontakta polisen.
Arlene Foster som leder unionistpartiet DUP beskrev dådet som ett meningslöst dåd som slagit sönder en familj. "De som förde vapnen till våra gator på 1970-, 80- och 90-talen hade fel. Det är lika fel 2019."
"Ingen vill gå tillbaka till hur det var då", skrev Foster på Twitter.
Många har uttryckt farhågor om att militanta grupper som Nya IRA försöker utnyttja den politiska turbulens som Storbritanniens EU-utträde nu orsakar.
Brexit kan komma att medföra en tydligare gräns mellan Nordirland och Irland igen och gränsfrågan är ett av de största problemen inför utträdet.
Under konflikten på Nordirland utspelades en av de blodigaste scenerna just i Londonderry. Under Bloody Sunday (blodiga söndagen) den 30 januari 1972 sköts 14 civila demonstranter ihjäl av brittiska soldater och ytterligare 12 skottskadades.
Staden namn har också varit föremål för konflikter i åratal. Den kallas Derry av republikaner. Unionister förespråkar Londonderry. Det finns domstolsbeslut från 2007 på att det officiella namnet är Londonderry.
Källor: AFP, BBC, Reuter