Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya Lejonmålskyttar då Finland körde över Norge – rekordpublik bidrog till glad påskstämning

Från 2019
Finlands Arttu Ilomäki firar karriärens första landslagsmål då Finland besegrade Norge i en landskamp inför VM våren 2019.
Bildtext Arttu Ilomäki var på strålande spelhumör i Karleby.
Bild: Emil Hansson/All Over Press

Finland gjorde vad som förväntades då laget mötte Norge i Karleby. En effektiv sekvens i slutet av den första perioden bäddade för en bekväm hemmaseger.

På torsdagen fick Lejonen slita i 60 minuter för att besegra Norge med 3–1 efter att Joel Kiviranta fastställde slutresultatet i tom bur.

Idag fungerade Lejonens spel betydligt bättre och även spelet i numerärt överläge bar frukt.

Kvällens första fullträff var riktigt snygg. Sakari Manninen hittade Anrei Hakulinen framför mål som serverade Arttu Ilomäki och Lukkoanfallarens första landslagsmål var ett faktum.

– Hoppas någon tog hand om pucken. Det var ett riktigt fint mål som var ett resultat av att vi tränat mycket powerplay, säger Ilomäki i Yles tv-sändnig.

Publiken på de fullsatta läktarna i Karleby ishall behövde vänta i endast 17 sekunder före det stod 2–0 på ljustavlan. Juuso Vainio fick gott om tid att stiga in från blålinjen och lät sitt handledsskott tala. Pucken snyggt upp i vänstra krysset och nu var det JYP-backens tur att fira karriärens första mål i A-landslaget.

Här hittar ni ett målsammandrag från matchen:

Finland bjöd på målkalas i Karleby - Spela upp på Arenan

Haukeland bjöd på trean – chanslös på fyran

I början av mellanperioden kom Norge aningen bättre in i matchen men hoppet dog efter knappa 34 minuters spel. Mikko Lehtonen sköt strax efter blålinjen och pucken gick alldeles för enkelt i mål bakom den kommande KooKoo-målvakten Henrik Haukeland.

Efter Finlands 3–0-mål bjöd Lejonen på riktigt läcker anfallsishockey som ändå inte resulterade i några fullträffar.

I den tredje perioden fortsatte Finland att jobba på ett föredömligt sätt och efter en lång paus lossnade det riktigt ordentlig i anfallsändan.

Haukeland hade inte en chans då Mikko Lehtonen krutade in sitt andra mål för kvällen, Arttu Ilomäki bjöd på matchens läckraste framspelning då Sakari Manninen utökade till 5–0 och Marko Anttila lekte in Lejonens sjätte fullträff. Efter den fick Haukeland nog och ersattes av Henrik Holm.

– Det fanns mycket positivt i den här matchen och speciellt i den tredje perioden. Finlands spel i numerärt överläge fungerade. Det berodde mycket på det att vi gjorde mål i vårt första powerplay, säger Yle Urheilus expert Sami Kapanen.

Stavangermålvakten fick också ge sig då Arttu Ilomäki sköt in 7–0 åt Finland. Hela andra femman var delaktiga där Manninen och Eemeli Suomi bokfördes för välförtjänta assistpoäng.

Landslagstränaren var givetvis nöjd med vad han såg.

– Ett bra resultat kräver bra spel och speciellt andrafemman med Ilomäki i spetsen var på fint spelhumör, säger Jukka Jalonen till Yle efter matchen.

Nu gäller det för honom och de övriga tränarna att fundera hur laget ska se ut i fortsättningen.

– Åtta spelare kommer att ansluta sig till laget och några får i sin tur lämna truppen, avslutar Jalonen.

Finland spelar sin följande landskamp nästa torsdag då Lejonen möter Sverige i Kouvola. Då borde Kevin Lankinen, Henri Jokiharju och Juho Lammikko finnas med i laguppställningen.

Hela 4101 personer hade köpt biljett för att följa med matchen. Siffran är nytt publikrekord i Karleby ishall.

Finland–Norge 7–0 (2–0, 1–0, 4–0)

18.00 1–0 Arttu Ilomäki (Sakari Manninen, Anrei Hakulinen)
18.17 2–0 Juuso Vainio (Hannes Björninen) PP
33.50 3–0 Mikko Lehtonen (Harri Pesonen, Oliwer Kaski)
41.48 4–0 Mikko Lehtonen (Arttu Ilomäki, Sakari Manninen)
43.57 5–0 Sakari Manninen (Arttu Ilomäki, Jarkko Parikka )
44.57 6–0 Marko Anttila
56.54 7–0 Arttu Ilomäki (Eemeli Suomi, Sakari Manninen)

Eetu Laurikainen 5+5+9=19
Henrik Haukeland 10+14+5=29
Henrik Holm: 0+0+5=5

Publik: 4101 åskådare

Diskussion om artikeln