Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Missnöje kan fälla Ukrainas nuvarande president Petro Porosjenko - och den politiske novisen Volodymyr Zelenskyi väntas gå mot seger

Från 2019
Uppdaterad 21.04.2019 17:24.
Vladislava Taravskaja och Igor Chrutjov tänker inte rösta i presidentvalet 20.4.2019.
Bildtext Sjökadetterna Taravskaja och Igor Chrutjov tänker inte rösta i presidentvalet.
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Många ukrainare verkar vara redo att i presidentvalet rösta på vem som helst som inte hör till det gamla gardet. Den sittande presidenten har slingrat bland partier och motkandidaten vet knappt något om politik.

Den sittande presidenten, oligarken Petro Porosjenko, har i åratal slingrat sig fram bland partierna och lyckats få goda positioner. Hans motkandidat, Volodymyr Zelenskyi vet knappt hur landets politik fungerar.

Hamnstaden Odessa i södra Ukraina badar i klar vårsol, och strandpromenaden i närheten av stadens berömda Potemkintrappa är fylld av folk. Två personer i likadana uniformer kommer gående i armkrok. Det är sjökadetterna Vladislava Taravskaja och Igor Chrutjov som är på väg mot hamnen.

Det unga paret har många tankar kring hur de vill att Ukraina ska utvecklas. De vill bland annat att landet ska leva utan utländska lån, att kriget ska ta slut och att det ska bli ordning på sophanteringen. Men de tänker inte rösta i presidentvalets andra omgång.

Jag vill inte rösta eftersom jag varken vill ha Porosjenko eller Zelenskyi som vår president

- Jag vill inte rösta eftersom jag varken vill ha Porosjenko eller Zelenskyi som vår president, säger Vladislava Taravskaja.

Hon påpekar att man inte bara kan rösta i blindo utan måste veta vad man röstar för. Igor Chrutjov håller med och tror att de inte är tillräckligt mogna för att rösta i det här valet.

Den berömda Potemkintrappan i Odessa för ned mot hamnen.
Bildtext Den berömda Potemkintrappan i Odessa för ned mot hamnen.
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Veteranpolitikern mot entusiasten

Och valet är svårt. De två kandidaterna står milsvitt från varandra.

Den nuvarande presidenten, oligarken Petro Porosjenko, är en erfaren politiker som i åratal har slingrat sig fram bland partierna på ett sätt som alltid har gett honom goda positioner.

Petro Porosjenko
Bildtext Petro Porosjenko är veteran inom politiken
Bild: AFP / Lehtikuva

Sina enorma rikedomar har han bland annat skaffat genom sin chokladfabrik Roshen. Vissa misstänker att också korruption kan ha haft med saken att skaffa.

Motkandidaten Volodymyr Zelenskyi vet knappt något om politik.

Vladimir Zelenskij
Bildtext Volodymyr Zelenskyi har haft framgång som skådespelare i en tv-serie
Bild: AFP / Lehtikuva

Han har skördat framgångar i en tv-serie där han har spelat en lärare som av en slump blev president. Dessutom har han en musik- och underhållningsgrupp, Kvartal 95, som har turnerat i hela landet, inte minst bland soldaterna som krigar i östra Ukraina.

Zelenskyis politiska program och planer för Ukrainas framtid är okända. Han har sagt att han bland annat vill bekämpa korruptionen och få slut på kriget. Däremot har han inte avslöjat hur det ska gå till.

Även om Zelenskyi själv inte är överflödigt rik har han en oligark i bagaget. Ihor Kolomoiskyi, som är ärkefiende till Porosjenko vill säkert ha sitt att säga om politiken efter valet eftersom han har stått för fiolerna under kampanjen.

Missnöjet avgör

Det som avgör valet är emellertid besvikelse. Väldigt många ukrainare är beredda att rösta på vem som helst som inte hör till det gamla gardet av etablerade politiker.

När vem som helst dök upp i Volodymyr Zeleskyis skepnad fick han folkets stöd.

I en källarlokal arbetar tio personer på Förbundet för främjande av närdemokrati. Deras uppgift är att analysera samhällstendenser och att vara med och främja aktiviteter som ökar invånarnas möjligheter till medbestämmande i lokala frågor.

Det behövs dialog

Analytikern Aleksandra Kalasjnikova hoppas att de reformer som har påbörjats under Petro Porosjenko ska gå vidare. Då tänker hon på reformerna inom hälsovård, utbildning och lokalförvaltning.

Aleksandra Kalasjnikova anser att president Porosjenko inte har talat direkt med folket
Bildtext Aleksandra Kalasjnikova anser att president Porosjenko inte har talat direkt med folket
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

- Tyvärr har presidenten och hans administration inte kommunicerat med folket och förklarat varför reformerna behövs, säger Kalasjnikova.

Hon tror att den dialog som presidenten har försökt sig på efter den första valomgången kommer för sent.

- Jag hoppas på dialog också efter valet, och önskar att det inte blir sammandrabbningar eller våld, säger Kalasjnikova.

Hon upplever att stämningen i landet just nu är elektrifierad och mycket spänd.

Kerstin Kronvall
Bildtext Yles reporter Kerstin Kronvall i Ukraina
Bild: Yle / Kerstin Kronvall