Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historisk förlust mot Vitryssland – Smålejonen har det motigt i Umeå

Från 2019
Anton Lundell i farten mot Kanada.
Bildtext Anton Lundell och de övriga Smålejonen har fått en felstart på VM-turneringen. (arkivbild)
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Två matcher, två förluster. Det är saldot för Finlands U18-landslag i VM-turneringen i Sverige.

På torsdagen ledde Finland med 3–0 över Kanada men tappade greppet och förlorade med 3–5.

Motgångarna fortsatte i turneringens andra match där Vitryssland stod för motståndet. Ett Vitryssland som aldrig besegrat Finland på den här nivån. Sex matcher har slutat i sex finländska segrar med målskillnaden 37–17.

Men den 19 april 2019 kom den första vitryska segern. Och den var välförtjänt.

Utvisningar bidrog till störtdykningen

Finland drog på sig tre utvisningar i öppningsperioden och under den tredje smällde det. Aarne Intonen hann sitta nio sekunder på utvisningsbänken före pucken var i mål bakom Roope Taponen.

– Vi fick en trög start och vårt anfallsspel var dåligt. Våra utvisningar underlättade inte situationen, sade Ville Heinola i Yles tv-intervju i den första pausen.

I början av mellanperioden var det Vitrysslands tur att ta en tvåa men istället för en blåvit utjämning blev det ett rödgrönt box play-mål.

Sen kom 3–0 genom Jevgeni Oxentjuk och i början av den tredje perioden sköt Jegor Bujalski in den fjärde pucken bakom Taponen. Finland såg slagna ut, samtidigt som man måste lyfta på hatten åt vitryssarnas insats.

– Det är ingen panik. Vi kommer igen bara vi börjar skrinna och kämpa som vi kan, löd Kalle Loponens analys efter 40 spelade minuter.

Väckarklockan ringde vid 48.10

Smålejonen fick lite hopp då Tuukka Tieksola spärckte den vitryska nollan efter 48 minuters spel. Av bara farten sköt Patrik Puistola in 2–4-reduceringen två minuter senare och då Topi Niemelä vid tiden 55.40 såg till att det stod 3–4 var de svaga takterna från de inledande perioderna så gott som bortglömda.

Spelklockan stannade vid 58.41 då vitryssarna tog en utvisning för tripping, samtidigt som Finlands tränare Mika Marttila plockade ut målvakten Roope Taponen.

Finland lyckades åstadkomma chanserna till en heroisk upphämtning men det ville sig inte i spel med 6 mot 4. Rostislav Zinovenko var i vägen för allt och en historisk vitrysk seger var ett faktum. Den vitryska målvakten räddade hela 58 skott i matchen.

Vitryssland har inlett sin turnering med segrar över Tjeckien och Finland. Smålejonen har däremot förlorat mot Kanada och Vitryssland.

Finland spelar sin följande match på söndag mot Tjeckien. Drabbningen börjar klockan 16.30 och sänds i TV2 och på Arenan.

U18-VM, Umeå och Örnsköldsvik

Vitryssland–Finland 4–3 (1–0, 2–0, 1–3)
Målskyttar för Finland: Tuukka Tieksola, Patrik Puistola, Topi Niemelä