Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Vi är alla katedraler" - De gula västarna upplever att storsatsningarna på Notre-Dame överglänser övriga krav

Från 2019
Uppdaterad 20.04.2019 19:29.
"Vi är alla katedraler", säger en demonstrant i Paris 20.4.2019
Bildtext "Vi är alla katedraler", sägs det på ett plakat i Paris 20.4.2019
Bild: Reuters TV

I dag marscherade de så kallade gula västarna än en gång på Paris gator. Tusentals människor var i rörelse. Marscherna har i det stora hela förlöpt fridfullt.

Polisnärvaron i Paris uppges i dag ha varit större än vad den normalt har brukat vara under de gula västarnas demonstrationer. Metrostationer och en del gator stängdes av.

Demonstranter gjorde upp små eldar på olika ställen. På ett ställe blev barrikader satta i brand men brandmännen uppges ha reagerat snabbt och fick snabbt bränderna under kontroll.

Till höger en demonstrant med bengalisk eld. Till vänster två brinnande fordon.
Bild: Julien de Rosa/EPA

Polisen ha använt sig av tårgas mot stenkastande demonstranter. Enligt polisen i Paris hade 126 personer gripits under eftermiddagens lopp.

En av de stora marscherna gick från det franska finansministeriet till torget Place de la Republique. Demonstrationer ordnades också på andra håll i Paris och på andra orter runt om i landet.

De gula västarna på marsch 20.4.2019

Protesterna är riktade mot president Emmanuel Macrons ledarskap. Demonstranterna vill genom sina manifestationer visa sin ilska över bland annat höga skatter och ekonomisk orättvisa.

Donationsregn väcker förargelse

Vidare uttrycker demonstranterna sin frustration över storsatsningarna på återuppbyggnaden av den eldhärjade katedralen Notre-Dame.

Många anser att det här sker på ett sådant sätt att de krav som de gula västarna ställer nu hamnar i skuggan.

Demonstranterna påminner regeringen om att återuppbyggnaden av Notre-Dame inte är det enda problemet som måste lösas i landet.

Många demonstranter är uppriktigt ledsna över att katedralen eldhärjades - men de jättedonationer som har regnat över myndigheterna för restaureringsarbetet väcker ilska eftersom demonstranterna inte upplever att de blir hörda i sin sak.

Gula västarna ute på marsch igen i Paris - Spela upp på Arenan

Ögonvittnesklipp från Paris 20.4.2019 på eftermiddagen:

Oroligt i Paris - Spela upp på Arenan
Mycket poliser på gatorna i Paris - Spela upp på Arenan
Rök och eld på gata i Paris - Spela upp på Arenan