Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sista träningsmatchen före seriepremiären slutade i förlust för Ekenäs IF - tempot och stabiliteten saknas ännu

Från 2019
Uppdaterad 21.04.2019 16:54.
Många spelare ser åt samma håll där bollen studsar.
Bildtext Division 2-laget PEPO vann över division 1-laget EIF på Centrumplan i Ekenäs.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Ett dåligt genrep ger en god premiär sägs det. Vill man tro det gamla talesättet kommer Ekenäs IF att spela en riktigt fin premiärmatch i fotbollens division 1 på lördag (27.4) då FF Jaro från Jakobstad gästar Ekenäs och Centrumplan.

EIF - PEPO 1-2 (1-0).

I första halvlek spelade EIF hyfsat mot division 2-laget PEPO från Villmanstrand. Hemmalaget ledde matchen som spelades på Centrumplan i Ekenäs efter första halvleken med 1-0.

I andra halvleken föll EIF:s spel ihop totalt. EIF:s spelsystem spolierades till en del av de många byten laget gjorde.

De många bytena förklarar delvis att EIF:s spel stundtals påminde mer om en hönsgård än ett lag som förbereder sig för division 1-start om en vecka.

Det positiva i hemmalagets spel var det att EIF lyckades rulla boll och hade ett klart större bollinnehav än motståndarna. Däremot är tempot ännu alltför lågt.

- Stundtals är tempot för långsamt i dag, stundtals var det okej, säger EIF:s lagkapten Zacharias Ekström.

Krävs hårdare spel mot Jaro

Han vet vad hans lag ska göra bättre då det är dags för avspark i serien på lördag.

- Det ska spelas betydligt hårdare då. Då fightas det om seriepoäng och det är någonting helt annat än en träningsmatch.

- Passningarna ska också rulla snabbare än de gjorde i dag och i de tidigare träningsmatcherna. Vi ska också få bollarna snabbare över till andra sidan, snabbare sidbyten alltså, då har vi utrymme på kanterna, säger Ekström.

Zacharias Ekström hinner sparka bollen före Jens Harju.
Bildtext EIF:s Zacharias Ekström hann före PEPO:s Jens Harju på den här bollen.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Inför seriestarten ska EIF träna med god inställning, säger han.

Ekström tror att det kan hända bra saker under en träningsvecka.

- Ingen av oss kan ju vara nöjda med det här resultatet. Vi ska vara mentalt klara då serien börjar.

Många nya spelare

Ekenäs IF spelade inte samma kollektiva lagspel på lördagen som var nyckeln till framgång i fjol. Visserligen har EIF ett (nästan) helt nytt lag med ett drygt dussin nya spelare

EIF har ändå ett lag som i mångt och mycket påminner om det framgångsrika laget säsongen 2018; många unga lovande spelare som vill framåt i karriären.

Trots att spanska succétränarna Gabri Garcia Xatart och Guillem Santesmases fortsätter som tränare, har försäsongen sett annorlunda ut i år.

I fjol spelade EIF många cupmatcher under våren eftersom laget gick ända till semifinal, i år har man i stället spelat flera träningsmatcher.

Två jämnstarka målvakter

I den sista träningsmatchen på lördagen inledde Mehdi El Moutacim i EIF-målet. Han har haft problem med sitt ena knä och spelade därför endast en halvlek. Nyförvärvet Felix Ferahyan kom in i stället för El Moutacim i andra halvlek.

- Visst är vi konkurrenter, men tillika är vi goda vänner. Jag tror inte på konceptet där vi har en första målvakt i laget, jag tror att den av oss som gör bättre i från sig på träningarna före matcherna vaktar målet.

- Jag vet inte vem som vaktar målet mot Jaro. Håller mitt knä och formen är god är det möjligt att det är jag och det hoppas jag förstås, säger den 18 år gamla målvakten.

Äntligen börjar serien

Zacharias Ekström är glad över att säsongen äntligen kör i gång.

- En fyra månader lång försäsong är för lång tycker jag. Säsongen får nog gärna börja, säger han.

Mehdi El Moutacim säger att det skulle vara viktigt med en bra premiärmatch för EIF.

- Får vi en bra start kommer vi att få en bra säsong, börjar det sämre kan det bli svårt för det här unga laget att få stopp på en ond cirkel. Det skulle vara viktigt med tre poäng i seriepremiären, säger El Moutacim.

PEPO:s Alieu Ceesay och EIF:s Matias Lahti kämpar om bollen.
Bildtext PEPO:s Alieu Ceesay, som tidigare spelat för BK-46 i Karis kämpar om bollen med EIF:s Matias Lahti.
Bild: Patric Westerlund / Yle

EIF: Mehdi El Moutacim (46 min Felix Ferahyan); Zacharias Ekström (75 min Pasi Forsman), Severi Vielma (46 min Benga Samba), Ville Sevon (82 min Alexandre Fontaine); Daniel Rantanen (75 min Benjamin Tuovinen), Omar Jama (64 min Matias Lahti), Marc Anderson, Simon Lindholm (82 min Dominic Grondin); Antti Ulmanen, Daisuke Uemura (86 min Simon Lindholm).

PEPO: Craig Hill; Eetu Suoraniemi (v), Alieu Ceesay, Joel Lahtinen, Jens Harju; Arttu Kotanen Jonathan Dynyin (46 min Aleksi Ikonen), Namazuki Naoyuki, Petteri Rönkkö; Markus Koistinen (50 min Nuutti Toiviainen), Joona Viskari.

Diskussion om artikeln