Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonlegendaren: Landslaget lockar inte som förr men hungriga spelare är ofta bättre än motvilliga

Från 2019
Sami Kapanen
Bildtext Sami Kapanen tar över som lots för Lausanne efter två säsonger som KalPas huvudtränare.
Bild: All Over Press / Miikka Jääskeläinen

Den årligt återkommande debatten om de finländska NHL-spelarnas återbud till VM pågår igen. Den sexfaldige VM-medaljören Sami Kapanen anser att man inte längre kan räkna med att spelarna ställer upp på samma sätt som förr.

Landslaget är helt enkelt inte lika lockande som under Kapanens glansdagar.

– Det är kanske inte lika åtråvärt som tidigare, då man upplevde en tacksamhetsskuld. Det var nästan automatiskt att man ställde upp, säger Kapanen i en intervju för Yle Urheilu.

Han hoppas emellertid att unga spelare skulle dyka upp till VM-turneringarna.

– Mikko Rantanens, Sebastian Ahos och Kasperi Kapanens exempel kan förhoppningsvis påverka. De spelade i VM i fjol och alla tre har gjort sin livs säsong i år. Ett lyckat VM ger många gånger en skjuts framåt i karriären, säger Kapanen.

Marjamäki var inte roten till det onda

I fjol våras spekulerades det i ishockeykretsar att den dåvarande huvudtränaren Lauri Marjamäki var orsaken till återbuden. Sami Kapanen skjuter ner den teorin.

– Ledningsgruppen och tränarna ställs i de här situationerna i dålig dager. Man tror att det är något fel på dem då spelarna inte ställer upp. Det handlar inte nödvändigtvis om något annat än spelarens eget beslut.

– VM-laget utses utgående från de spelare som är tillgängliga. Villiga och hungriga spelare är ofta avsevärt bättre alternativ än de som ställer upp med långa tänder, konstaterar Kapanen.

Sami Kapanen i Lejontröjan.
Bildtext Sami Kapanen spelade för Finland i elva storturneringar.
Bild: All Over Press

Enligt Kapanen har de allra flesta en god orsak att tacka nej till spel i VM. Vissa har kontrakt som går ut, somliga är skadade och en del förhindras på grund av familjeangelägenheter.

Men han skulle gärna se att de yngre spelarna skulle ställa upp.

– Vi har många spelare som inte deltagit i storturneringar. I de här fallen skulle jag hoppas att de skulle ta det steget, även om förutsättningarna inte skulle vara idealiska.

Finland har skördat framgångar med anonyma VM-lag

Kapanen påminner om att det inte lönar sig att jämföra Finlands läge med Sveriges.

– Sverige har omkring hundra NHL-spelare. Bredden är så mycket större att återbuden inte märks på samma sätt.

Oberoende hur många NHL-spelare som tackar ja till VM i vår, så har Finland alla chanser att hävda sig i turneringen hävdar Kapanen.

– Finland har ofta klarat sig väl då man har haft förhållandevis få NHL-spelare i VM-truppen. De lagen har varit mer sammansvetsade, jobbat med större moral och nått framgångar genom att spela som ett lag. Jag hoppas att den här våren bjuder på något snarlikt, säger Sami Kapanen som var med om att vinna Finlands första VM-guld 1995.

Diskussion om artikeln