Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skådespelaren, komikern och musikern Volodymyr Zelenskyi går mot brakseger i Ukraina

Från 2019
Uppdaterad 21.04.2019 22:03.
Volodymyr Zelenskyi röstar
Bildtext Vladimir Zelenskij
Bild: AFP / Lehtikuva

Volodymyr Zelenskyi går mot en klar seger i presidentvalet i Ukraina, visar vallokalsutfrågningar. Han ser ut att få hela 73 procent av rösterna.

Den nuvarande presidenten Petro Porosjenko får enligt prognosen omkring 25 procent.

Porosjenko har erkänt sin förlust.

- Det här var ukrainarnas val. Jag accepterar beslutet. Men jag vill klart understryka att jag inte tänker lämna politiken, sade Porosjenko då han gratulerade Zelenskyi till segern.

Ukraina får en politiskt oerfaren president

Zelenskyi och Porosjenko står milsvitt från varandra: Volodymyr Zelenskyi har mycket liten politisk erfarenhet medan den sittande presidenten Petro Porosjenko är en erfaren politiker och oligark.

Den politiska novisen Volodymyr Zelenskyi har haft framgång i en tv-serie där han har spelat en lärare som av en slump blev president.

Han har studerat ekonomi och är utbildad jurist men har aldrig jobbat inom de branscherna. Han har under hela sitt vuxna liv arbetat inom underhållningsvärlden, inom dans, tv och musik.

Zelenskyis politiska program och planer för Ukrainas framtid är diffusa. Han har sagt att han bland annat vill bekämpa korruptionen och få slut på kriget - men det är oklart hur det ska gå till.

För många ukrainare har valet varit svårt. En del av väljarna har inte velat rösta och andra har sagt att de röstar bara för att få bort Porosjenko.

Källor: Tass, Reuters, AFP