Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Valresultatet är inget att skämta om - Ukraina får en oerfaren president och ingen vet vad som händer härnäst

Från 2019
Uppdaterad 22.04.2019 11:27.
 Volodymyr Zelenskyi kysser sin hustru Olena efter att det första resultatet från vallokalsutfrågningarna har offentliggjorts 21.4.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Volodymyr Zelenskyi kan antagligen knappt tro det själv: Han blir Ukrainas nye president. På måndag när över 90 procent av rösterna är räknade har Zelenskyi ett stöd på drygt 73 procent. Den sittande presidenten Petro Porosjenko har ett stöd på knappt 25 procent.

Även om Zelenskyi är lycklig över segern har den 41-årige underhållningsartisten ett veritabelt Sisyfos-uppdrag framför sig om han ska få ett av Europas största och fattigaste land på fötter.

Han tar över presidentposten i ett land som redan i fem år har legat i krig, ett land där korruptionen är en omhuldad tradition bland alla som kan dra nytta av den och där 60 procent av folket beräknas leva i fattigdom.

Hur en fullkomlig nybörjare inom politiken ska få någon styrsel på ett sådant samhälle är en gåta. Det Volodymyr Zelenskyi omedelbart måste göra är skaffa sig allierade och omge sig med kunniga och trogna rådgivare. Om han är så intelligent som han verkar har han redan börjat samla sig en skicklig stab.

Han är oerfaren, men han kan inte bli sämre än de ledare vi har haft hittills

Zelenskyi valdes i ett val utan systematiskt fusk och i en stämning av ivrig förväntan. Ukrainare runt om i landet sade samma sak: Vi är trötta på korruptionen och på att makteliten struntar i oss. Vi väljer ett nytt ansikte. Han är oerfaren, men han kan inte bli sämre än de ledare vi har haft hittills.

Folket kan ha fel. Självklart kan Zelenskyi bli sämre än de tidigare presidenterna i Ukraina, men han kan lika självklart också bli en helt hyggligt bra president.

Det avgörande blir att få folket med sig på en krävande och tärande färd genom nödvändiga förändringar. Förändringar som många inte kommer att gilla eftersom de till exempel leder till höjda avgifter eller nya regler inom hälsovården.

Petro Porosjenko misslyckades totalt med kontakten till det egna folket

Petro Porosjenko misslyckades under sin presidenttid totalt med kontakten till det egna folket. Han rörde sig alltför lite i landet, han lyssnade inte, han förklarade inte och han gav ett intryck av att han egentligen inte brydde sig om ukrainarna.

Petro Porosjenko tillsammans med sin hustru Maryna tackar sina anhängare i partiets högkvarter i Kiev 21.4.2019
Bildtext Petro Porosjenko tillsammans med sin hustru Maryna tackar sina anhängare i partiets högkvarter i Kiev 21.4.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Lyssnar man till utländska experter, diplomater och tjänstemän tycker de att Porosjenko har skött sig bra och till exempel lyckats få stort ekonomiskt stöd från utlandet och påbörjat många viktiga ekonomiska reformer i hemlandet.

Porosjenko har frotterat sig med högdjur och berikat sig på militärindustri och chokladfabrikation

Lyssnar man till majoriteten av ukrainarna tycker de att han bara har frotterat sig med högdjur och berikat sig på militärindustri och chokladfabrikation.

Nu väntar sig många underverk av Zelenskyi; han ska svepa som en frisk fläkt över landet och fräscha upp gamla strukturer och rensa ut korruptionen. Han ska som den showman han är kantänka genom ett trollslag förbättra allt.

Volodymyr Zelenskyi under valkvällen 21.4.2019
Bildtext Volodymyr Zelenskyi under valkvällen 21.4.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Det är här riskerna kommer in. Ukrainarna har en alltför djup tilltro till auktoriteter som sitter någonstans i fjärran palats och bestämmer över fattiga och rika. Det befriar folket från ansvar, och ger väljarna rätt att vältra sig i besvikelse och ilska om allt inte blir som de hoppades.

I höst blir det parlamentsval i Ukraina, och då kommer både Petro Porosjenko, och de andra gamla politiska aktörerna med partiorganisationer bakom sig att mobilisera allt de förmår för att vinna det viktiga valet,

Volodymyr Zelenskyi har ännu inget parti även om hans valrörelse ”Folkets tjänare” ska bli ett. Hans ställning som president kommer att bero på hur det nya parlamentet ser ut.

Dessutom vet ingen ännu hur Rysslandsrelationen ska utvecklas. Zelenskyi sade inför valet att han är beredd att föra dialog med Moskva. Det är verkligen inte sagt att han kan göra det.

I själva verket vore ett snabbt möte med president Vladimir Putin en stor risk. En dununge i politiken har inget att sätta emot en tuffing med lång erfarenhet.

Kan bli en duglig president - men kan lika väl bli en flopp

Oerhört stora och svåra frågor om Ukrainas framtid är obesvarade också nu då valresultatet är klart.

Volodymyr Zelenskyi kan överraska och bli en duglig president, men han kan lika väl bli en flopp som ukrainarna sent ska glömma. De ukrainska väljarna vågade friskt och nu får man hoppas att de vinner på det.