Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

24 gripna efter attackerna i Sri Lanka - Danmarks rikaste man förlorade tre barn i blodbadet

Från 2019
Uppdaterad 22.04.2019 15:20.
Myndigheter granskar en söndersprängd lokal i hotellet Shangri La i Sri Lanka.
Bildtext Den söndersprängda delen av hotellet Shangri-La granskades av myndigheter på söndagen. Det var här som den danska familjen uppges ha drabbats av tragedin.
Bild: M.A. PUSHPA KUMARA/EPA

Det var sju självmordsbombare som slog till mot de tre kyrkorna och de tre hotellen i Sri Lanka på påsksöndagen. Dödssiffran ligger nu på 290. Danmarks rikaste man förlorade tre av sina fyra barn i ett av attentaten.

Den 46-årige danske mångmiljardären Anders Holch Povlsen, som äger modekoncernen Bestseller, förlorade tre av sina fyra barn i ett av attentaten i Sri Lanka. Det har bekräftats av Bestsellers kommunikationschef Jesper Stubkier för flera danska medier.

- Det kan vi dessvärre bekräfta. Vi ber er att respektera privatlivets helgd, och har inga ytterligare kommentarer, skriver Stubkier enligt exempelvis DR.

Det familjeägda danska företaget Bestseller producerar bland annat varumärkena Vero Moda och Jack & Jones och har tusentals butiker världen över.

Enligt uppgifter i flera danska medier dödades familjen Holch Povlsens barn i attentatet mot hotellet Shangri-La i Colombo.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen höll en presskonferens med anledning av attentaten i Sri Lanka på söndagen.
Bildtext Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen höll en presskonferens med anledning av attentaten i Sri Lanka på söndagen.
Bild: EPA-EFE/Olafur Steinar Gestsson

På söndagen avbröt Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sitt påskfirande på Färöarna och återvände till Köpenhamn på grund av attentaten i Sri Lanka. Då bekräftades också att åtminstone tre danskar mist livet i attackerna.

- Familjer på påskferie, kristna i gång med att fira påskens budskap och oskyldiga i färd med sina göromål. Jag kan bara fördöma dessa motbjudande terrorhandlingar som bygger på en sjuk människosyn, sade Lars Løkke Rasmussen bland annat.

De flesta av de bekräftade 290 dödsoffren för söndagens attentat är srilankeser, men bland dem finns åtminstone 32 utlänningar från bland annat Storbritannien, USA, Indien, Turkiet, Nederländerna, Portugal och Kina.

Sprängämnen hittade och ytterligare en explosion

På måndag eftermiddag utbröt panik på gatorna i centrala Colombo då en skåpbil exploderade. Bilen stod parkerad nära St Anthony-kyrkan, som var mål i ett av de sex ursprungliga attentaten.

Bilen exploderade då bombspecialister från landets specialstyrkor och flygvapen försökte oskadliggöra laddningen, uppger specialstyrkan STF. Det finns inga uppgifter om att någon skulle ha skadats.

En skåpbil exploderade i centrala Colombo - Spela upp på Arenan

Bara en halv timme innan incidenten med skåpbilen hittade polisen också 87 stycken tändhattar på en busstation i centrala Colombo.

Sju självmordsbombare utförde attackerna

Kriminaltekniker har konstaterat att de sex bombattentaten mot kyrkorna St Anthony i Colombo, St Sebastian i Negombo, Zion i Batticaloa och de tre lyxhotellen The Cinnamon Grand, Shangri-La och Kingsbury Hotel i Colombo utfördes av sju sjävmordsbombare.

Nyhetsbyrån AP har talat med kriminalteknikern Ariyananda Welianga som säger att attentatet mot hotellet Shangri-La utfördes av två självmordsbombare, medan man tror att de övriga attentaten utfördes av ensamma självmordsbombare.

Kriminaltekniker fortsatte sitt arbete i en av de drabbade kyrkorna, St Sebastian i Negombo, på måndagen.
Bildtext Kriminaltekniker fortsatte sitt arbete i en av de drabbade kyrkorna, St Sebastian i Negombo, på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Senare på söndag eftermiddag inträffade explosioner också på ett litet hotell och i ett bostadsområde i utkanterna av Colombo. De explosionerna ska ha varit kopplade till jakten på misstänkta gärningsmän.

På måndag morgon uppgav polisen att man gripit 24 personer, alla srilankeser, i anknytning till bombattentaten.

"Internationellt nätverk" bakom attackerna?

På söndagen rapporterades att det tio dagar tidigare hade utfärdats en underrättelsevarning om att självmordsbombare planerade att slå till mot "berömda kyrkor".

Enligt obekräftade uppgifter ska den srilankesiska militanta islamistgruppen NTJ (National Thowheeth Jamaath) ha legat bakom de här planerna.

Premiärminister Ranil Wickremesinghe lovade på söndagen en utredning om varför den informationen i så fall inte nådde regeringen och varför det inte gjordes något för att skydda kyrkorna mot attentaten.

Kyrkan St Anthony bevakades av beväpnade säkerhetsstyrkor på måndagen.
Bildtext Kyrkan St Anthony bevakades av beväpnade säkerhetsstyrkor på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Regeringen tror att söndagens attentat måst ha utförts med hjälp av ett internationellt nätverk.

- Vi tror inte att de här attackerna utfördes av en rent inhemsk grupp. Attackerna kunde inte ha lyckats utan ett internationellt nätverk, sade regeringens talesman Rajitha Senaratne på måndagen.

På söndag kväl upptäckte polisen en hemmagjord rörbomb i närheten av den internationella flygplatsen i Colombo. Bomben hittades vid en väg som leder till avgångsterminalen.

Bomben fördes till en flygbas där den oskadliggjordes. Säkerheten på flygplatsen har skärpts.

Artikeln uppdateras

Källor: Reuters, AFP, AP, BBC, The Guardian, DR, SR

Diskussion om artikeln