Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utseendet på framtidens Notre-Dame väcker reaktioner i Frankrike: Traditionell eller ultramodern arkitektur?

Från 2019
För första gången kan besökarna komma nära katedralen. I söndags öppnade den lilla gränden vid gaveln som varit stängd sedan branden den 15 april. Nu syns hon utan tak. Även under helgen har byggarbetare arbetat intensivt på plats.
Bildtext För första gången kan besökarna komma nära katedralen. I söndags öppnade den lilla gränden vid gaveln som varit stängd sedan branden den 15 april. Nu syns hon utan tak. Även under helgen har byggarbetare arbetat intensivt på plats.
Bild: Johan Tollgerdt

Ska Notre-Dame byggas upp så att den ser ut som förr eller ska det byggas något ultramodernt? Meningarna är många kring hur den kända katedralen i Paris ska se ut efter branden.

Redan innan den spektakulära branden i Notre-Dame var släckt, startade en mycket livlig debatt om hur framtidens katedral ska utformas.

- En internationell tävling ska avgöra hur spiran ska byggas, sade premiärminister Édouard Philippe dagen efter branden.

Bilderna chockade hela världen

Branden ledde till att katedralens spira samt tak kollapsade. Ingen människa kom till skada.

Tusentals besökare vallfärdade till Notre-Dame för att på nära håll se henne utan tak.
Bildtext Tusentals besökare vallfärdade till Notre-Dame för att på nära håll se henne utan tak
Bild: Johan Tollgerdt

Ska byggnaden bevaras enligt flera hundra år gamla traditioner eller ska den byggas upp på ett futuristiskt vis? Frågorna är många och berör invånarna i Paris.

- Givetvis kommer vissa moderna material att behövas i själva konstruktionen, på grund av brandrisken, säger arkitekten Marine de la Guerrande.

Nytt är inte fult

Arkitekten Martin Robain basar över etthundrafemtio arkitekter världen runt.

- Spiran och taket bör skapas om på ett modernt vis. Egentligen borde hela kvarteret få ett nytt ansikte för att bli mysigare, tycker han.

Själv har arkitekten byggt den omdebatterade katedralen i Parisförorten Créteil. Kritiker anser att den liknar ett flygande tefat och är för science-fiction inspirerad.

Samme arkitekt hyllas dock för det arabiska kulturinstitutet, strax intill Notre-Dame, som är byggt i glas och har inspirerats av arabisk arkitektur.

- På katedralens sidor bör butiker byggas så att folk blir glada, och varför inte ett museum. Det skulle passa med mycket böcker, säger Robain till tidningen Le Point.

En vecka efter branden luktar det fortfarande brandrök i området nära Notre-Dame.
Bildtext En vecka efter branden luktar det fortfarande brandrök i området nära Notre-Dame.
Bild: Johan Tollgerdt

Panoramautsikt från taket

Arkitektbyrån Godart+Roussel i Dijon har också föreslagit ett nytt tak och spira. De vill tillverka dem i glas och metall.

- Besökarna ska kunna promenera på taket och se ut över Paris, säger man på arkitektbyrån.

Projektet har dock mött kritik. Misstankar finns att projektet utvecklas till en rooftop med barer ovanför kyrkan.

Andra röster har jämfört branden i Notre-Dame med branden i Berlins Reichstag på 1930-talet.

Besökarna ska kunna promenera på taket och se ut över Paris

- Debatten är absurd, rasar de världsberömda franska arkitekterna Denis Valode och Jean Pistre.

De påpekar att Reichstag brändes av nazisterna och att det var en skamfläck i historien.

- Notre-Dame däremot symboliserar fransmännens själ och hjärta. Här finns kärlek.

Vi måste vårda vår historia

Valode och Pister understryker att katedralen är en nio århundraden gammal ikon.

- Vi har inte varit kapabla att förvalta den gotiska byggnaden på rätt sätt. Nu bör återuppbyggnaden bli identiskt, säger de och tillägger att det i Frankrike finns många skickliga hantverkare med djupa historiska kunskaper.

Unga juridik studenten Juliètte vill att Notre-Dame byggs upp som den såg ut innan branden. -Det känns tryggast när man känner igen sin stad, säger hon.
Bildtext Den unga juridikstuderanden Juliètte vill att Notre-Dame byggs upp som den såg ut innan branden. - Det känns tryggast när man känner igen sin stad, säger hon
Bild: Johan Tollgerdt

Den unga, troende juridikstudenten Juliètte håller med.

- Det vore tragiskt att förändra katedralen. Den känns trygg som den är, säger hon.

Pensionärerna Françoise och Jenanine tycker att President Macron inte ska bygga upp katedralen så den passar eliten.  -Utan fråga oss troende hur vi vill ha den, säger de.
Bildtext Pensionärerna Françoise och Jenanine tycker att President Macron inte ska bygga upp katedralen så den passar eliten. - Fråga oss troende hur vi vill ha den, säger de
Bild: Johan Tollgerdt

Andra Parisare säger att President Macron bör strunta i hur eliten vill se katedralen.

- Fråga oss troende istället hur vi vill den ska se ut, säger pensionärerna Françoise och Jeanine.

Unesco kan säga nej

Eftersom Unesco har klassat katedralen som ett världshistoriskt monument är det inte säkert att det går att modernisera byggnaden hur som helst.

Vid ett möte i Paris den 3 maj ska president Macron föreslå att man inom EU skapar en gemensam kommission för utsatta europeiska kulturarv.

- Notre-Dame ska bli vackrare än någonsin och jag vill att återuppbyggnaden står klar inom fem år, sade Emmanuel Macron i ett tv-tal till nationen strax efter branden.

Den ska med andra ord invigas i samband med Sommar-OS i Paris 2024.

"Presidenten kan inte det här"

Presidentens löfte får dock kritik på flera håll, bland annat av Alexandre Gady vid kommissionen för historiska monument i Paris.

- Branden är bara en av flera skador. En annan är de tusentals liter vatten som har trängt in i katedralens murar. Återuppbyggnaden kommer därför att ta mycket mycket lång tid. Presidenten har inte de rätta kunskaperna för det här, säger han.

I söndags öppnades den lilla gata som går längs med katedralens ena gavel. Den har varit stängd sedan branden bröt ut.

Gator öppnar igen

- Med tanke på de skräckbilder som tv spottat ut från branden förväntade vi oss inte kunna känna igen Notre-Dame. Men här ser inte så farligt ut som jag trodde, säger Chloé.

Vi känner fortfarande igen henne. Förstörelsen är inte så hemsk som vi befarade, säger paret Chloé och Pierre-Yves.
Bildtext - Vi känner fortfarande igen henne. Förstörelsen är inte så hemsk som vi befarade, säger paret Chloé och Pierre-Yves
Bild: Johan Tollgerdt

- Ja, det är bara byggnadsställningarna som blivit fler nu, säger sambon och ingenjören Pierre-Yves.

Ikbal som äger creperiet Sur le Pouce säger att nu är läget nästan bättre än förr.

- Turisterna strömmar hit i massor nu.

Men kvartersinvånaren Assen som bor i kvarteret är ledsen. Han är född i Algeriet och har skrivit en dikt till Notre-Dames ära som han läser upp.

På franska rimmar orden vackert:

"Jag är ingen Victor Hugo. Men efter branden blir alla ord outhärdliga.
Alla känner sorg efter skador på vår moder."

Notre-Dame får nytt tak - andra är helt utan tak

Vid sidan av debatten om framtidens katedral fortsätter kritiken mot donationsregnet. Cirka en miljard euro har samlats in för Notre-Dames återuppbyggnad.

I helgen demonstrerade hemlösa i organisationen Droits aux logements mot att många fattiga inte har tak över huvudet.

- En miljard till Notre-Dames tak gick lätt att skaka fram. Men här finns massvis av mammor och barn som sover under bar himmel, säger demonstranterna Orida och Lila.

Påskhelgens gudstjänster kunde förstås inte hållas i Notre-Dame. De flyttades till den mindre kända kyrkan Saint-Eustache i kvarteret Hallarna.
Bildtext Påskhelgens gudstjänster kunde förstås inte hållas i Notre-Dame. De flyttades till den mindre kända kyrkan Saint-Eustache i kvarteret Hallarna.
Bild: Johan Tollgerdt

Diskussion om artikeln