Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea bekräftar: På torsdag ska Kim till Ryssland för att möta Putin

Från 2019
Uppdaterad 23.04.2019 20:45.
Det nära förestående toppmötet mellan Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un blir det första av sitt slag.
Bildtext Det nära förestående toppmötet mellan Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un blir det första av sitt slag.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kommer snart att besöka Ryssland för ett toppmöte med president Vladimir Putin. Mötet kommer att äga rum på torsdag.

Kim Jong-Uns stabschef Kim Chang-Son har setts i Vladivostok under helgen och Kreml bekräftar att toppmötet kommer att hållas i Vladivostok, i sydöstra Ryssland, nära gränsen mot Nordkorea.

Både den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA och Kreml uppgav redan förra veckan att ett toppmöte mellan Kim och Putin är att vänta i slutet av april. Tidigare bekräftade KCNA att Kim kommer att besöka Ryssland "snart".

Det blir det första toppmötet mellan Kim Jong-Un och Vladimir Putin. Putin har däremot haft officiella möten med Kims far, som avled 2011. Kim Jong-il besökte också Moskva.

Kim Jong-Il och Vladimir Putin under deras möte i Kreml den 4 augusti 2001.
Bildtext Kim Jong-Il och Vladimir Putin under deras möte i Kreml den 4 augusti 2001.
Bild: EPA PHOTO/ITAR-TASS POOL/STF

Toppmötet mellan Kim och Putin kommer efter det misslyckade andra toppmötet mellan Kim och USA:s president Donald Trump i februari och efter att Nordkorea i förra veckan uppgav sig ha testat en ny typ av "taktiskt styrt vapen", tydligen en kortdistansmissil.

Nordkorea har inte lyckats utverka de sanktionslättnader från USA och omvärlden som Kim eftersträvat med sin diplomatiska charmoffensiv och löften om kärnvapennedrustning.

Kim har också sagt att han vill vänta med ett nytt toppmöte med Trump tills Trump "ändrar sin attityd".

Det är oklart hur mycket Putin kommer att vilja diskutera kärnvapennedrustning med Kim. De två har också gemensamma ekonomiska intressen.

Ryssland vill gärna få större tillgång till nordkoreanska mineralresurser. Pyongyang är intresserad av rysk energi och ryska investeringar i nordkoreansk infrastruktur.

Källor: AP, AFP

Artikeln uppdaterades 20:45 med information om att toppmötet kommer att äga rum under torsdagen.

Diskussion om artikeln