Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sydösterbotten brottas med arbetskraftsbrist – samarbete över kommungränserna allt mer viktigt

Från 2019
Svetsare på Närpes Trä & Metall
Bildtext Det råder brist på arbetskraft inom många branscher i Sydösterbotten och kommunerna behöver bli ännu bättre på att samarbeta för att locka till inflyttning.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Att locka arbetskraft till landsbygden och mindre orter är som känt svårt. Därför vill man i Sydösterbotten allt mer samarbeta över kommungränserna för att öka befolkningsmängden och fylla lediga arbetsplatser.

Anthony Hannus jobbar med ett projekt som ska utveckla samarbetet mellan sydösterbottniska företag och yrkeshögskolorna. Men tanken är också att öka samarbetet mellan kommunerna och på så sätt öka synergieffekterna.

Han nämner ett exempel där mannen i familjen fick ett jobb i Kaskö, medan frun kunde hitta ett jobb i Kristinestad.

- Det är ett perfekt exempel. Kaskö kanske inte hade jobb åt båda, men ena kan jobba i Kaskö och andra i Kristinestad och det är väldigt korta avstånd, säger Hannus.

En man i 30-årsåldern står framför en röd husvägg.
Bildtext Anthony Hannus.
Bild: Yle/Juho Teir

Han vill att städerna ska jobba mera för regionen i stället för att tävla mot varandra.

- Hela Österbotten är så litet jämfört med stora världen att vi måste tänka på hur vi som region kan vara attraktiv i stället för en liten stad som Kristinestad, Närpes eller Kaskö. Vi måste tänka hur vi tillsammans kan erbjuda ett attraktivt paket både för familjer att bo och jobba här.

Hannus anser att samarbetet mellan de tre sydösterbottninska städerna kunde förbättras.

- Helt klart finns det potential att bli bättre både inom företag som kommuner. Jag hoppas också att det här projektet kan bli en början på vidare utvecklat samarbete där vi hittar gemensamma nämnare och gemensamma kontaktnätverk.

Stadsdirektörer: Vi har ett bra samarbete

Enligt stadsdirektören Hans-Erik Lindqvist i Närpes är samarbetet mellan de tre sydösterbottniska städerna bra.

Hans-Erik Lindqvist sitter på sitt kontor i Närpes.
Bildtext Hans-Erik Lindqvist.
Bild: Yle/Juho Teir

Bland annat ordnade man en rekryteringsmässa i slutet av januari tillsammans med Yrkesakademin i Närpes.

- Det fungerade jättebra och det kom ungdomar och företagare. Det var ett exempel på mycket bra samarbete och jag hoppas att det är en mässa som fortsätter även nästa år.

Enligt kollegan i Kaskö, Minna Nikander, har man regelbundet möten mellan städerna där man diskuterar samarbetet.

- Vi har fört diskussioner om att optimera och skärpa vår synlighet så väl inom vårt område som utanför det. Vi behöver mer invånare, mer företag och mer livskraft.

Minna Nikander är Kaskös nya stadsdirektör.
Bildtext Minna Nikander.
Bild: Yle/Juho Teir

Stadsdirektören i Kristinestad Mila Segervall påpekar att det också pågår diskussioner om att utveckla näringslivet, rekryteringen och hur man kan skapa förutsättningar för att göra regionen till en ännu mer attraktiv plats.

- Vi behöver se varandra som samarbetspartners. Om ett företag lyckas rekrytera folk så gynnar det hela regionen oavsett vilken kommun det är i.

Konkurrerar inte med varandra

Alla tre är överens om att man inte konkurrerar med varandra om arbetskraft.

- Om alla kör sitt eget race och mot varandra, så är det en dålig sak för hela området. Vi ser styrkan i samarbete. Vi borde öka vårt värde som region. Vi är ändå en ganska annorlunda region jämfört med omkringliggande områden, konstaterar Nikander.

Segervall ser i sin tur att hotet kommer från Sverige.

- Vi ser en ganska aggressiv marknadsföring från kommuner i Sverige som kommer och plockar vårdpersonal över vattnet till andra sidan. Det är också en utmaning som vi tillsammans bör fundera på. Hur lockar vi möjligtvis de som flyttat från Österbotten till Sverige tillbaka hit?

En kvinna i 40-årsåldern med kort mörkt hår. I bakgrunden syns en gata och träd.
Bildtext Mila Segervall.
Bild: Yle/Juho Teir

Kommunerna har tidigare även gjort ett försök att på sociala medier sammanställa alla lediga tjänster som finns i de tre kommunerna. Detta för att visa på helheten som finns i Sydösterbotten.

- Det skulle vara en typisk win-win-situation. Det är det som ofta är ett problem på mindre orter att vi då vi försöker locka återflyttare så har vi inte jobb för make/maka. Det skulle kunna lösas om man ser på ett litet större område, konstaterar Lindqvist.

Bättre marknadsföring till ungdomar

Enligt Anthony Hannus är det viktigt att kommunerna skapar en dialog och diskuterar behoven. Dessutom borde kommunerna vara i bättre kontakt till unga och visa vad regionen kan erbjuda.

- Som ett första steg har vi här i Kristinestad varit i kontakt med abiturienter, så att vi kan bygga ett förhållande med dem så att de inte försvinner för gott. Vi kan erbjuda sommarjobb, praktikplats och slutarbeten. Om vi bygger upp ett förhållande finns det större chans att de kommer tillbaka hit.

En gata med gamla trähus i olika färger.
Bildtext Kristinestad.
Bild: Yle/Juho Teir
En kvinna med rosa jacka går på en gata i Närpes centrum.
Bildtext Närpes.
Bild: Yle/Juho Teir
En gata i Kaskö med trähus på båda sidorna. En ensam cyklist skymtar fram på vägen.
Bildtext Kaskö.
Bild: Yle/Juho Teir

Enligt Hannus vet kanske inte ungdomar att det faktiskt finns jobb inom många branscher i Sydösterbotten.

- Det har blivit kvar en myt, som kanske stämde för fem-tio år sedan, att det inte finns jobb här. Men nu finns det faktiskt det. Det är arbetskraftsbrist i många branscher. Vi måste få ut den informationen till våra unga och erbjuda hela paketet.

Kvinna jobbar med topparna av tomatplantor
Bildtext Säsongsarbetet i växthusen kräver mycket arbetskraft.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Diskussion om artikeln