Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polska barn uppmuntras klubba "Judas" och dockan liknar en ortodox jude - beskylls för att återuppväcka medeltida antisemitism

Från 2019
Person slår på judedocka/Judas.
Bildtext Skärmdump från den polska nyhetssidan Ekspres video som visar spektaklet i Pruchnik.
Bild: Twitter/Skärmdump

På långfredagen släpades en Judas-docka längs gatorna i Pruchnik, i sydvästra Polen. Dockan med tinninglockar klubbades av barn, hängdes och brändes upp. Judiska världskongressen uttrycker stor upprördhet.

"Judar är djupt upprörda över det här ohyggliga återupplivandet av en medeltida antisemitism som resulterade i ofattbart våld och lidande", heter det i ett uttalande från Judiska världskongressen.

Både nyhetsbyrån AP och BBC har rapporterat om långfredagsspektaklet i staden Pruchnik. På den polska nyhetssajten Ekspres finns en video som visar så gott som hela händelseförloppet.

Många barnfamiljer är samlade i Pruchnik då dockan med svart hatt och tinninglockar, texterna "Judas" och "förrädare" på bröstet, först döms till döden och hängs.

Judedocka/Judas i Polen.
Bild: Twitter/Skärmdump

Sedan släpas dockan genom gatorna i staden och barn följer den och slår den med käppar. Till sist bränns dockan upp.

Barn slår på judedocka/Judas
Bild: Twitter/Skärmdump

Tidigare har den katolska kyrkan i Polen förbjudit den här typen av påsktraditioner. Över tre miljoner polska judar mördades i samband med Förintelsen.

Nazityskland mördade ungefär sex miljoner judar i dödsläger i ockuperade Polen och under sin framfart på östfronten i det forna Sovjetunionen.

I fjol drev det regerande nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa igenom en "förintelselag", i syfte att "skydda Polens goda rykte", som det hette.

Lagen gjorde det kriminellt att beskriva den polska staten som ansvarig eller medansvarig för nazisternas brott. Enligt den första versionen av lagen så kunde användningen av frasen "polska dödsläger" straffas med upp till tre års fängelse.

Barn slår på judedocka/Judas
Bild: Twitter/Skärmdump

Lagen kritiserades kraftfullt av framför allt Israel och ledde till storgräl mellan Israel och Polen. Kritikerna ansåg att man med lagen ville förneka all skuld till förintelsen från polskt håll, trots att tiotusentals polacker var delaktiga i att ange och mörda judar.

Till sist gjordes en ändring i lagen. Det är fortfarande olagligt att blanda in Polen i nazisternas brott, men straffskalan sänktes och fängelsestraff är inte längre aktuellt.

En undersökning från EU:s byrå för grundläggande rättigheter FRA i december i fjol visade att Frankrike och Polen är de EU-länder där antisemitismen upplevs öka snabbast. Undersökningen byggde på intervjusvar från drygt 16 300 judar i tolv EU-länder.

Källor: BBC, AP, Ekspres, EUobserver

Diskussion om artikeln