Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödstalet stiger i Sri Lanka medan regeringen hävdar att terrordåden var en hämnd för moskémassakrerna i Christchurch

Från 2019
Uppdaterad 24.04.2019 14:15.
Man sörjer i Sri Lanka.
Bild: AFP / Lehtikuva

Preliminära uppgifter från brottsutredningen om påsksöndagens terrorattacker i Sri Lanka, tyder på att de var en hämnd för moskémassakrerna i Christchurch förra månaden.

Den biträdande försvarsministern Ruwan Wijewardene sade i ett tal inför parlamentet, att det verkar som attackerna var en hämnd för moskéattackerna som krävde 50 dödsoffer.

Han lade inte fram några bevis och Nya Zeeland har inte heller sett några bevis som skulle koppla ihop moskéattackerna i Christchurch med självmordsattackerna mot kyrkor och hotell i Sri Lanka.

Den lankesiska regeringen anklagar den lokala jihadist gruppen NTJ för självmordsattackerna som krävde minst 320 dödsoffer medan drygt 500 skadades. Terrorgruppen IS tog på tisdagen skulden för attackerna, men utan att lägga fram bevis.

Självmordsbombarna tros ha varit infödda lankeser, men regeringen misstänker att de fick stöd från ett internationellt nätverk.

Ett fyrtiotal gripna

På måndagen greps 24 misstänkta personer och nu har sammanlagt 40 personer gripits i anslutning till brottsutredningen, men polisen har inte avslöjat några detaljer om de gripna.

Sri Lanka inledde på tisdagen landssorg till följd av attackerna, som lokala islamistiska grupper beskylls för.

Det flaggas på halv stång utanför ämbetsverk och människor tystnade och sänkte sina huvuden för att reflektera över våldet.

Landssorgen inleddes halv nio tiden på tisdag morgon lokal tid – det vill säga vid samma tidpunkt som den första av totalt sex bomber exploderade på söndag morgon.

Landssorg i Sri Lanka.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nationellt nödläge underlättar gripanden

Efter tystnaden meddelade en talesperson för polisen att dödssiffran stigit till 310 då många skadade dött under natten.

Utanför kyrkan St Anthony's Shrine i huvudstaden Colombo, där många dog, samlades en grupp människor som tyst bad och höll ljus samtidigt som de pressade sina handflator mot varandra.

Terrordåd sörjs i Sri Lanka. En pojke med ljus.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt polisen har sammanlagt 40 personer gripits.

Terrordåden var det värsta som har drabbat Sri Lanka sedan inbördeskriget. Attackerna var också de värsta som riktats mot landets kristna minoritet, som utgör endast sju procent av de 21 miljoner invånarna.

En av de gripna är den person som körde bilen som användes vid attackerna.

Regeringen har utlyst nationellt nödläge, vilket ger militären ännu större fullmakter. Nödläget innebär att militären och polisen kan fängsla, gripa och jaga misstänkta med större befogenheter.

Polisen utreder nu om den lokala islamistiska gruppen NTJ fick internationellt stöd.

Regeringens talesman, Rajitha Senaratne, säger att det inte är möjligt för en så "liten organisation" att genomföra sådana väl samordnade självmordsattacker.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln