Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flera riksdagsgrupper omvalde sina ordförande och SFP vill förändra sittordningen i plenum - Svenska Yle följde dagen i riksdagen

Från 2019
Uppdaterad 23.04.2019 17:59.
De grönas Emma Kari tar en selfie med sina riksdagskolleger.
Bildtext De grönas Emma Kari tar en selfie med sina riksdagskolleger.
Bild: Lehtikuva

Det var en hektisk dag inom den finska politiken då de nya riksdagsgrupperna träffades för första gången. Svenska Yle följde med läget.

Längre ner i artikeln hittar du vår liverapportering, men här en kort sammanfattning:

  • Centerns Juha Sipilä som meddelat att han avgår som statsminister redogjorde för första gången för sina orsaker. Enligt honom var beslutet det enda rätta efter valförlusten och partiet får nu en nystart med ett nytt fräscht ansikte. Sipilä sa också att partiet siktar på en plats i oppositionen.
  • Fem partier valde sina gruppordföranden. Centerns Antti Kaikkonen blev omvald, så även Thomas Blomqvist för SFP. Sannfinländarnas nye gruppordförande blev Ville Tavio. Krista Mikkonen fortsätter som gruppordförande för De gröna och Päivi Räsänen valdes till ordförande för Kristdemokraterna.
  • Riksdagen granskade också de invalda ledamöternas fullmakter i dag.
  • Antti Rinne (SDP) berättade att partiets frågor till de övriga partierna är så gott som klara. Senast den sista april vill man ha svaren och sedan börjar arbetet med att bilda en regering. Rinne har under påsken samtalat med samtliga partier.
  • Enligt Anna-Maja Henriksson vill SFP ändra sittordningen i riksdagen eftersom den nuvarande ger en felaktig bild av partiet.
    SFP vill sitta närmare mitten, på högra sidan, kanske någonstans mellan Centern och Samlingspartiet enligt Henriksson.

Diskussion om artikeln