Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Juha Sipilä blir en riksdagsman i mängden och spår opposition för Centern - riksdagsgruppen lämnar regeringsdörren "5 centimeter på glänt"

Från 2019
Uppdaterad 23.04.2019 13:53.
Programmet är inte längre tillgängligt

Centerns ordförande Juha Sipilä anser att Centern bör sitta i opposition om ingen ytterst märkligt händer under regeringsförhandlingarna. Riksdagsgruppens ordförande Antti Kaikkonen säger ändå att ett ansvarsfullt parti måste hålla dörren till regeringen på glänt.

Centerledaren Juha Sipilä kommenterade idag på förmiddagen för första gången sitt beslut att avgå som partiordförande redan i höst.

- Vi åkte på en rejäl valförlust och nu börjar vi begrunda orsakerna och lägga grunden för en nystart, sa Sipilä.

Sipilä säger att han bär en stor del av ansvaret för valförlusten. Genom att avgå redan på hösten, istället för vid partimötet nästa vår, vill han ge nästa ordförande mer tid att få ordning på partiet.

- Nu blir jag riksdagsledamot. Jag är en mycket anpassningsbar person. Jag har fått en stark fullmakt från väljarna i Uleåborgs valkrets.

Förbinder du dig till att sitta hela valperioden?

- Absolut, jag har inga andra planer.

Anser att Centern bör gå i opposition

Sipilä säger sig ha diskuterat regeringsbildningen med Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne under påsken, men anser det osannolikt att Centern går med i regeringen.

- Centern har nog en ganska klar riktning mot opposition nu. Det är folkets beslut. Bara om något märkligt händer bland valets vinnare kan Centern vara med i regeringsförhandlingarna.

Sipilä säger att han inte är intresserad av några ministerposter även om Centern skulle vara med i regeringen. Han uppger sig inte heller vara intresserad av en talmanspost.

Riksdagsgruppen utesluter inte regeringsmedverkan

Centerns riksdagsgrupp återvalde på tisdagen sin gruppordförande Antti Kaikkonen. Efter mötet sade han att gruppen inte ännu slutligen tagit ställning till regeringsmedverkan.

- Med ett sådant här valresultat är vi naturligtvis inte så ivriga på att sitta i regeringen.

- Men dörren till regeringen är inte helt stängd, jag skulle säga att den står fem centimeter på glänt. Centern är ett ansvarstagande parti vilket gör att vi inte stänger den kategoriskt, sade Kaikkonen.

Enligt Kaikkonen kommer Centern att svara sakligt på regeringssonderarens frågor. Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne väntas skicka sina frågor till samtliga riksdagspartier på fredag.

- För oss är det viktigt att den goda ekonomiska utvecklingen fortsätter och att sysselsättningen fortsätter att utvecklas gynnsamt. Naturligtvis är landskaps- och vårdreformen också viktig för oss, sade Kaikkonen.

Kaikkonen sade också att han inte ännu har bestämt sig för om han står till förfogande i Centerns ordförandeval.

Diskussion om artikeln