Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordirländska terrorgruppen nya IRA tog på sig skulden för journalistmord

Från 2019
Uppdaterad 23.04.2019 11:49.
Lyra McKee var en känd undersökande journalist som skulle ge ut en bok om försvunna barn och ungdomar i Nordirland
Bildtext Lyra McKee var en känd undersökande journalist som planerade att ge ut en bok om försvunna barn och ungdomar i Nordirland
Bild: EPA-EFE/FRANCESCO CUOCCIO /

En terroristgrupp som kallar sig nya IRA har tagit på sig skulden för mordet på den kvinnliga journalisten Lyra McKee, som sköts ihjäl under en kravall i den nordirländska staden Londonderry i torsdags.

Nya IRA bad McKees anhöriga och vänner om ursäkt för att en av gruppens medlemmar dödade den 29-åriga journalisten av misstag då hon stod bland poliser som utsattes för skottlossning.

Två unga män greps kort efter skjutningen men de har redan frigetts och ingen har ännu åtalats. Polisen meddelade på tisdagen att man har gripit en 57-årig kvinna med stöd av terrorlagar, misstänkt för skjutningen i Derry.

Nya IRA motsätter sig fredsprocessen i Nordirland. Gruppen har också utfört bombattacker och varit inblandad i skjutningar i det förgångna.

Polisen gav ut denna bild av upploppet i Derry i torsdags då Lyra Mckee( i den gula cirkeln) träffades av en kula då hon stod invid en polisbil
Bildtext Polisen gav ut denna bild av upploppet i Derry i torsdags då Lyra Mckee( i den gula cirkeln) träffades av en kula då hon stod invid en polisbil
Bild: EPA-EFE/PSNI HANDOUT

Gruppen försökte rättfärdiga skjutningen med att den var en del av "en defensiv operation mot fienden", det vill säga polisen som anklagas för att ha utlöst våldsamheterna i Derry.

- Lyra McKee dödades tragiskt då hon stod bland fiendens styrkor. Vi har beordrat våra frivilliga att iaktta yttersta försiktighet i framtiden då vi angriper fienden, säger nya IRA i sitt uttalande.

Uttalandet gavs ut efter att McKees vänner protesterade mot det republikanska partiet Saoradhs kontor i Derry. Saoradh betraktas som något av nya IRA:s politiska gren i Nordirland.

Vännerna kletade röda handmärken på partikontorets väggar för att understryka att partiet hade blod på sina händer.

Sinead Quinn som deltog i protesten, kritiserade Saoradh för ett tidigare uttalande där man hävdade att McKees död var en olycklig olycka.

- Lyra McKee var en undersökande journalist, hon förtjänar bättre. Jag är glad över att så många kom hit, skjutningen representerar inte republikaner i den här staden, sade Quinn i en intervju för tidningen Guardian.

Källor: Reuters, the Guardian

Diskussion om artikeln