Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kärpät-anfallaren Jari Sailio om finalmötet mot sin gamla ligaklubb: "Jag hoppades att vi skulle få spela mot HPK"

Från 2019
Kärpäts Jari Sailio med två Sport-spelare, oktober 2016.
Bildtext Jari Sailio i sin favoritroll, hårt kämpandes mot motståndarna.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Våren 2006 vann Tavastehusklubben HPK sitt första och hittills enda FM-guld i herrishockeyn. I det laget fanns en ungtupp vid namn Jari Sailio. Samme Sailio spelar i årets FM-finaler – för Kärpät, mot HPK.

– Jag hoppades att vi skulle få spela mot HPK. Jag har ändå vissa känsloband dit. Kerho har välförtjänt tagit sig till final. De spelar fin, snabb och glad ishockey, säger Sailio till Yle Urheilu.

Jari Sailio.
Bildtext Jari Sailio i Kärpät.
Bild: All Over Press

Finalhockey har inte spelats i Tavastehus på nio år, men på tisdagskvällen är det dags igen när HPK utmanar Kärpät i herrarnas finalserie.

Utgångsläget är att Kärpät vann den första matchen på hemmais med 4–1, och gäller som klar förhandsfavorit att vinna titeln, precis som Uleåborgslaget gjorde våren 2018 – samt åren 2015, 2014, 2008, 2007, 2005 och 2004 (samt 1981).

Extra motiverande att möta HPK

Kärpäts mål i den första finalen gjordes av profilbackarna Jani Hakanpää och Lasse Kukkonen samt de giftiga anfallarna Michal Kristof och Ville Leskinen. Kärpät-anfallaren Sailio med nummer 41 på ryggen syntes inte i målprotokollet. Däremot nog i utvisningsprotokollet där hans namn brukar synas betydligt oftare.

I sina 625 grundseriematcher har han stått för poängen 75+111=186 och fått 759 utvisningsminuter, i playoffs visar samma siffror på 120 matcher, 5+14=19 poäng och 189 utvisningsminuter.

I Tavastehus kommer många att extra noga följa med Jari Sailio, 33-åringen från Hyvinge, som inledde sin proffskarriär i HPK men som representerat Kärpät de senaste säsongerna.

– Det ger alltid en liten extra motivationsdos när man spelar mot HPK. Även om det sist och slutligen är egalt vem man möter, säger Sailio.

Framgång på bred ligafront

Jari Sailio spelade sina fem första ligasäsonger i HPK, sedan bar flyttlasset till Blues och sedermera via HIFK och Kazakstan tillbaka till Esbo och Blues. Säsongen 2015–2016 lämnade Sailio det konkursfärdiga Blues för Kärpät.

Jari Sailio
Bildtext Jari Sailio spelade både i Blues och i HIFK.
Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

Trots att Sailio aldrig varit någon större offensiv kreatör har han lyckats vara på rätt plats vid rätt tillfälle många gånger under sin karriär. Det vittnar sex FM-medaljer om, dessutom vunna med tre olika ligalag: FM-guld 2006 med HPK, FM-brons 2007 med HPK, FM-silver 2010 med HPK, FM-silver 2011 med Blues, FM-brons 2016 med Kärpät och FM-guld 2018 med Kärpät.

Smaka på det här: anfallaren Sailio har flera FM-medaljer på spiselkransen än han har playoffsmål i ligastatistiken (6 mot 5).

Sailio vann sitt första FM-guld under sin debutsäsong i Ligan. Med kämpaglöd lyckades han vika sig en plats i HPK:s anfallsgarde och i första hand var hans uppgift att kämpa, forechecka, ge andrum åt dem som hade det största ansvaret för poängproduktionen – då spelare som Ville Leino, Janne Lahti och Jukka Voutilainen. Sailios skörd stannade på 0+2 på 13 matcher. I årets slutspel visar hans poängmängd på 2+1 på elva matcher.

Sailios roll i laget är ungefär den samma då som nu. Men har ligan ändrats under de gångna 13 åren?

– Playoffhockey är alltid playoffhockey. Men det känns som att det kommit mera unga och snabba spelare till ligan, och att spelarna blivit skickligare, säger Sailio som jagar sitt tredje FM-guld – på sin första ligaklubbs bekostnad.

Lyssna på finalmatchen HPK – Kärpät på tisdagskvällen på Yle Puhes Jääkiekkokierros, med sändningsstart klockan 17:45.

Diskussion om artikeln