Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo stad kan inte garantera att Logomobron blir klar i år – "Om tidtabellen ändras ännu en gång påverkar det även slutnotan"

Från 2019
Uppdaterad 23.04.2019 18:06.
Nya logomobron.
Bildtext Arkitektbyråns vision på hur bron till Logomo ska se ut.
Bild: Åbo stad.

Färdigställandet av den så kallade Logomobron i Åbo kan försenas ytterligare.

Tidigare i år sade Åbo stad att bron, som byggs över bangården i Åbo från kulturcentret Logomo till Formansgatan, ska vara klar i november.

– Målet har varit att bron ska bli klar i år, men det kan bli så att den blir klar först nästa år. Just nu kan jag i alla fall inte garantera att bron blir klar i år, säger Kimmo Suonpää, byggnadschef vid Åbo stad.

Först räknade staden med att bron skulle kosta 8,5 miljoner euro, men då tidtabellen för byggandet har dragit ut på tiden har även kostnadskalkylerna ändrats. För tillfället beräknas slutnotan på bron landa på 13,3 miljoner euro.

– Om tidtabellen ändras påverkar det även slutnotan. Vi kommer att publicera de nya uppgifterna om den slutliga tidtabellen och slutnotan i början av maj, så att de uppgifterna sedan är med i föredragningslistan inför stadsmiljönämndens möte den 7 maj.

Arbetet med pelarna inleds den här veckan

Den här veckan inleds arbetet med de fem pelarna som ska utgöra grunden för själva bron. Det jobbet beräknas ta två veckor.

– Därefter beror det mycket på när själva huvudfästet till bron levereras och det påverkar sedan i sin tur mycket av den slutliga tidtabellen för hela projektet.

– Logomobron är ett väldigt krävande projekt, både planeringsmässigt och själva byggandet av bron. Det ställer i sin tur höga krav på alla som är med i det här projektet. Vi måste givetvis vara helt säkra på att bron håller för det den ska hålla.

Logomobron
Bildtext Den här veckan inleds arbetet med de fem pelarna som ska utgöra grunden för själva bron. Det jobbet beräknas ta två veckor.
Bild: Yle / Peter Karlberg

En bidragande orsak till att brobygget drar ut på tiden är att bron inte kommer att stå på traditionella bropelare, utan att den kommer att hänga från pelarna.

En annan utmaning i byggprocessen är att man till stor del bygger bron nattetid för att påverka tågtrafiken så lite som möjligt.

– Man borde kanske ha planerat lite mer innan man startade själva byggandet, men det är också lätt att säga nu i efterhand när man vet hur mycket extra planering som har krävts under processens gång.

Logomobron
Bild: Yle / Peter Karlberg

Staden har gjort en intern utredning om budgeten för Logomobron

Åbo stad är nu klar med den interna utredningen kring varför budgeten för renoveringen av Åbo stadsteater och bygget av den nya bron i Logomo har överskridits rejält.

Staden har granskat den tidigare fastighetschefen Jouko Turtos ansvar gällande budgetöverskridningarna. Stadsdirektör Minna Arve föreslår inga disciplinära åtgärder, bland annat för att Turto har bytt arbetsuppgifter.

Stadsstyrelsen tar del av utredningen på tisdagkvällens möte och ska då ta ställning till om staden ska vidta några åtgärder eller inte.

Logomobron
Bildtext Bron byggs över bangården i Åbo från kulturcentret Logomo till Formansgatan.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Diskussion om artikeln