Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juhani Tyrväinen lämnar HIFK och flyttar i riktning nordväst

Från 2019
Juhani Tyrväinen.
Bildtext Juhani Tyrväinen har gjort några starka säsonger i Ligan, men siktar nu västerut.

På tisdagen bekräftades ryktena som redan en längre tid fört Juhani Tyrväinen till Sverige och närmare bestämt till Luleå HF. Det innebär att han lämnar HIFK efter två säsonger.

– Tervetuloa Juhani Tyrväinen!, skriver Luleå Hockey med versaler på sin webbplats.

Enligt webbplatsen är klubbens kontrakt med Tyrväinen tvåårigt.

Luleås GM Stefan Nilsson tycker att Tyrväinen är en mångsidig spelare som kan användas i flera olika roller.

– Juhani Tyrväinen är en allround landslagscenter som vi känner att vi kommer kunna ha stor nytta av de två kommande säsongerna. Han besitter både offensiva och defensiva kvaliteter och gillar samtidigt att delta i det fysiska spelet ute på isen, säger Nilsson på Luleås webbplats.

"Nästa steg i min utveckling"

Tyrväinen ser – föga överraskande – fram emot sin första utlandssejour.

– Jag ser verkligen fram emot att flytta till Sverige och att få spela för Luleå Hockey. Jag har spelat hela min karriär i Finland och fått en bra roll här, så det kändes som att det var dags att ta nästa steg i min utveckling och försöka åstadkomma samma sak i en tuffare liga.

– För den som inte känner till mig så spelar jag ett klassiskt centerspel, jobbar hårt och fördelar gärna pucken till mina lagkamrater. Jag ger aldrig upp och tar gärna chansen till fysiskt spel när det uppstår läge för det.

Rent PR-mässigt skadar det knappast att Tyrväinen fortsätter säsongen i Jukka Jalonens landslag med förberedande matcher och läger inför VM.

Tyrväinens och HIFK:s klubbsäsong tog slut i fredags när Tappara var bättre i bronsmatchen med 3–2 efter förlängning. Juhani Tyrväinen bildade en av ligans bästa kedjor tillsammans med Joonas Rask och Erik Thorell, som bägge två också uppges lämna HIFK. Innan sina två säsonger i Helsingfors spelade han i två repriser för sin fostrarförening Pelicans samt för Jokerit.

Diskussion om artikeln