Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Beslut om spårvägen skjuts upp i Åbo - stadsdirektören: "Jag hoppas att vi kan ge bättre svar till invånare och politiker efter sommaren"

Från 2019
Uppdaterad 23.04.2019 16:19.
Spårvagn på Salutorget i Åbo.
Bildtext Arkivbild av spårvagn på Salutorget i Åbo.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Åbo stad ska skjuta upp beslutet om spårvägen till augusti. Det föreslår stadsdirektör Minna Arve.

Enligt den ursprungliga planen skulle frågan behandlas i stadsstyrelsen i dag, tisdag. Arve föreslår nu att frågan om spårvägen och kollektivtrafiken tas bort från stadsstyrelsens lista.

Enligt Arve måste staden speciellt granska den ekonomiska helheten för projektet på grund av den politiska diskussionen.

Beslut gällande kollektivtrafikens och spårvägens första fas borde fattas efter sommaren, då staden har mer information om ärendet, föreslår Arve.

"Ett stort beslut för utvecklingen av Åboregionen"

Åbo stad blev färdig med en utredning gällande spårvägen redan 2014. Utredningen fokuserade då de spårvägsrutter som skulle fungera bäst i staden.

Efter det här har staden ändå gjort upp stora planer på hur staden ska utvecklas i framtiden. Det handlar bland annat om planerna för utvecklandet av Åbo Vetenskapspark vid Kuppis och Åbo universitet.

- Den här frågan är lika omfattande och betydelsefull efter sommaren. Det är frågan om en stort beslut för stadsutvecklingen, ett beslut som definierar utvecklingen av Åboregionen i flera decennier framöver, konstaterar Arve i ett pressmeddelande.

- Jag hoppas att vi kan ge bättre svar på de frågor som invånarna och beslutsfattarna har om det här projektet efter den här kortare pausen.

Alternativet som presenterades till Åbo stadsstyrelse i februari var att inleda projektet med att bygga en spårväg från Åbo Vetenskapspark till Reso.

Frågan har sedan dess bordlagts flera gånger i stadsstyrelsen. Nu ser det alltså ut som om frågan skjuts upp till augusti.

Diskussion om artikeln