Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Kläddesignern Elin Sandholm: Karriären tog fart när första barnet kom

Från 2019
Vegas sommarpratare 2019 Elin Sandholm
Bildtext Elin Sandholm, kläddesigner och företagande småbarnsmamma från Karis.
Bild: Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle.

Vegas sommarpratare Elin Sandholm har grundat och drivit ett företag samtidigt som hon har varit föräldraledig i två omgångar. Vissa har kallat det galenskap, för Elin har det varit en självklarhet.

Hon har aldrig ens frågat sig ifall det är möjligt. I sin studio i Karis designar och syr Elin Sandholm multifunktionella klänningar och andra kläder som kan bäras på många olika sätt, beroende på hur de knyts på kroppen.

Det multifunktionella tänket hänger ihop med Elins intresse för hållbarhet och slow fashion.

Vegas sommarpratare 2019 Elin Sandholm i blå klänning poserar i södern.
Bildtext Elin klädd i sin egen design. De första produktbilderna till Elins företag fotograferades under en semesterresa på Teneriffa.
Bild: Privat

Elins klänningar har burits på många fina fester, inte minst på presidentens självständighetsmottagning på slottet som televiseras och ses av hundratusentals människor varje år.

Jag har gråtit som ett barn över skattepapper och sömnadstekniska problem

- Kläder och design förknippas ofta med glitter och glamour. Min studio ser snarare ut som en verkstad, med saxar på rad, tygrullar och lådvis med material.

- Det nästan fyra meter långa tillskärningsbordet har jag snickrat ihop själv, och anslagstavlorna på väggarna är målade armeringsnät från metallfabriken intill, berättar hon.

Kläddesignerns Elin Sandolm vid en av sina kreationer.
Bildtext Elin i arbetsrummet.
Bild: Nina Sederlöf

Hur man kombinerar barn med karriär

Många ser barn som ett hinder för att förverkliga sina yrkesdrömmar. Man talar om valet mellan barn och karriär, om svårigheten att kombinera. I Elins fall var det tvärtom.

- Föräldraledigheten med mitt första barn var den första perioden i mitt liv som jag var ledig och hade tid att tänka på hur jag vill leva mitt liv. Jag visste att det är nu eller aldrig om jag ska satsa på något eget, säger hon.

Under föräldraledigheten ägnade Elin hundratals timmar åt olika sömnadsprojekt. Hon planerade, övade och sydde.

Flera projekt slopades innan Elin hittade sin grej, multifunktionella kläder. I dem kombinerades sömnad, konstruktion och hållbarhet.

Elin grundade sitt företag och anpassade jobbet efter familjen.

- Jag hade hittat min grej och strax innan vårt första barn Sigge firade ettårsdag tryckte jag på knappen. Nätbutiken som jag byggt upp från noll var publicerad, minns hon.

Inkluderar barnen i vardagen

Elin tror inte på att skilja på arbetstid, ledig tid och barntid, utan ser livet som en helhet där alla komponenter går in i varandra.

Barnen får vara med där det händer, och ibland tar hon dem med sig till jobbet. Elin tror på ett föräldraskap där man inkluderar barnen i vardagssysslorna.

En nyfödd Charlie fick ibland följa med mamma Elin Sandholm till jobbet. Här tar han en tupplur i studion, endast sex dagar gammal.
Bildtext En nyfödd Charlie fick ibland följa med mamma till jobbet. Här tar han en tupplur i studion, endast sex dagar gammal.
Bild: Privat

- Som nyfödd hängde vår yngsta son Charlie med mig till jobbet, de dagar jag lyckades ta mig dit. Han låg nöjd i sin babybädd på golvet och somnade när symaskinen började ticka. Tick, tick, tick, ler hon.

- Det var för honom ett bekant och tryggt ljud som han hade lyssnat till otaliga timmar medan han ännu låg i min mage.

En god självkänsla avgörande

Elin har ett verktyg som varit avgörande för hennes företagande, som gjort att hon vågat ta sig an allt det hon inte kan, nämligen självkänsla.

- Vissa påstår att självkänsla är något man föds med, andra säger att ens omgivning bidrar till den. Själv tror jag på en kombination av båda. Mycket har jag att tacka min familj för.

Elin växte upp med föräldrar och syskon i den lilla byn Backgränd utanför Karis centrum.

- Vårt hem var och är ännu i dag en plats där alla får vara sig själva. Livet på landet bjöd på en aktiv men harmonisk vardag.

Elins uppväxt handlade aldrig om att komma hem med tior på betyget för att få bekräftelse.

- Det spelar ingen roll vad ni gör, så länge ni gör något, det var uppmaningen hemifrån. Lustigt nog har jag och mina syskon alla gått i gymnasiet och därefter tagit examen från högskolor eller universitet, utan mellanår eller utdragna studier. Kanske just för att ingen tvingade oss.

Utskällningar och bortkastade tusenlappar

Självkänsla är en sak, men självförtroende är något som kommit och gått.

- Jag har gråtit som ett barn över skattepapper och sömnadstekniska problem, betalat tusentals euro för tyger som inte kan användas, blivit utskälld i telefonen och ägnat alltför många nätter åt att sy tills ögonen går i kors. Många misstag och fler lär det bli.

Elin Sundell i sin syateljé.
Bildtext Elin Sandholm vid ritbordet.
Bild: YLE/Malin Valtonen

Trots att företagarlivet är intensivt är Elin nöjd med sitt yrkesval, med att hon följt sin dröm.

- Det handlar om att våga börja någonstans. Sluta komma med ursäkter. Vänta inte, skyll inte ifrån dig. Bara börja! Idag. Nu!

Istället för att lägga fokus på att skapa en karriär har Elin Sandholm valt att må bra, leva bra och göra ett bra jobb. Det har visat sig att karriären då kommer på köpet.

Elin Sandholm

Programmet är inte längre tillgängligt

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.

LÅTLISTA
Queen: Having a good time
Laleh: Bara få va mig sjäv
Vanilla Ice: Ice ice baby
Tracy Chapman: Fast car
Justin Bieber: Sorry
Meredith Brooks: Bitch
Sean Kingston: Beautiful girls
Lady Gaga & Bradley Cooper: Shallow

Vegas sommarpratare 2019

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln