Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Justitieminister Anna-Maja Henriksson: Min mamma blev ensam med oss sju barn - lärde mig tidigt att be om hjälp

Från 2019
Porträttbild på politikern Anna-Maja Henriksson
Bildtext Anna-Maja Henriksson, riksdagsledamot, justitieminister och Svenska folkpartiets första kvinnliga ordförande.
Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle

I sitt sommarprat talar Anna-Maja Henriksson om sin mammas envisa och tappra inställning till livet och hur den – och en ö – har påverkat henne som människa och politiker.

Kan man bo på en ö om man inte har en båt? Rimligtvis inte. Men i Anna-Maja Henrikssons mammas fall var svaret på frågan ändå ett ja.

Anna-Maja Henrikssons mamma Majlis var bara 41 år gammal när hon blev änka och ensam med sina sju barn. Den äldsta sonen var 17 år och minstingen Anna-Maja var bara 6 månader gammal.

Pappa Lasse avled hastigt och oväntat i en hjärtattack och det var ett stort slag för familjen.

Mamma bet ihop och ville göra allt för oss barn

- Jag är rätt säker på att det var Mässkär som räddade min mamma den gången. Och mig likaså. Den gången och många andra gånger i mitt liv då jag har mött motgångar, säger Anna-Maja Henriksson.

På ön Mässkär, cirka 10 kilometer utanför Jakobstad har Anna-Majas familj levt sommarliv i generationer.

- Mamma bet ihop och ville göra allt för oss barn. Det var från första början helt klart att vi skulle fortsätta att fira somrarna ute på Mässkär – trots att vi inte hade någon båt. Den såldes efter pappa död, berättar Anna-Maja.

Lärde sig tidigt att be om hjälp

Till Mässkär går ingen bro, så att åka bil, cykla eller promenera var inget alternativ. Enda utvägen var att lifta med andra.

- Det fanns både lots- och sjöbevakningsstation på Mässkär och drygt 40 andra hushåll på den tiden. Alla de här hade båtar.

- Ibland åkte vi med farbror Kurre i hans inombordare, ibland med lotskuttern eller sjöbevakningen eller någon annan. I dag skulle man säga att vi samåkte och var klimatmedvetna.

Hemma vid telefonen i stan hade Anna-Majas mamma en lista med telefonnummer till alla tänkbara båtägare.

- Hon kallade den skämtsamt för sin ”transportlista”, minns Anna-Maja.

När pappa dog var det helt klart att vi skulle fortsätta att fira somrarna ute på Mässkär

Hon säger att hennes mammas exempel har varit inspirerande.

- På ett mera allmänt plan lärde jag mig att be om hjälp. Det som så många människor tycks ha svårt att fråga - kan du hjälpa mig?

- Det har jag haft stor nytta av i livet, som familjemamma som gör karriär, både i riksdagen och regeringen. Och som ordförande för ett politiskt parti, säger Anna-Maja.

På ett mera konkret plan lärde farbröderna henne att köra båt under de här färderna, något hon hade stor nytta av när hon som 19-åring själv blev båtägare.

- Jag minns en gång när jag åkte med farbror Nisse som hade en helt egen rutt ut till Mässkär, den följde inte alls den officiella farleden. Jag frågade honom hur han kunde veta var alla stenar finns.

Anna-Maja småler:

- Han svarade: ”Inte vet jag var alla stenar finns – men jag vet var de INTE finns”. Kan det uttryckas klarare?

En liten Anna-Maja Henriksson med sin mamma Majlis på Mässkär
Bildtext Anna-Maja och mamma Majlis har just kommit ut till Mässkär, en sommar i början av 1970-talet.
Bild: Privat

"Mamma ställde till med kalas för alla som hjälpte oss"

- Det här med att ställa upp för varandra, att bry sig om – det var nog något av det finaste som livet ute på Mässkär lärde mig redan som barn.

- I dag skulle vi tala om ett starkt socialt kapital. Javisst, det handlar om något så enkelt som medmänsklighet och omsorg.

Varje sommar ställde Anna-Majas mamma till med ett stort kaffekalas som tack till alla dem som skjutsat familjen under sommaren.

- Det var ett enkelt, men väldigt vackert och roligt sätta att säga tack. Också det är en fin och viktig sak att lära sig som barn.

Måste kunna samarbeta för att inte leda ett land på grund

På Mässkär har Anna-Maja bott alla sina somrar i livet.

Där har hon lärt sig simma, köra båt och fiska. Sprungit över klipporna, skrattat och lekt med syskon och släktingar, njutit av solnedgångar och förundrats över naturkrafterna.

- Där har jag lärt mig så mycket, om mig själv, om hur vi som människor fungerar. Lärt mig att tro på min egen förmåga, att man måste anpassa sig efter väder och vind och att det är viktigt med respekt för havet.

- Så är det också i politiken. Det gäller att kunna samarbeta, att jämka ihop olika viljor, att se helheter och att veta var det är tryggt att köra för att inte leda in vårt goda land på grund, säger Anna-Maja.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i riksdagen sommaren 2016.
Bildtext Anna-Maja Henriksson säger att det är viktigt att som politiker kunna samarbeta, kompromissa och se helheter.
Bild: All Over Press

Föräldralös som 21-åring

På Mässkär har lyckan och glädjen gått hand i hand med sorgen och saknaden. När Anna-Maja var bara 21 år gammal dog också hennes mamma i en hjärtattack och Anna-Maja var föräldralös.

- Det var naturligtvis en oerhörd sorg för mig och mina syskon med familjer. Det värsta som kunde hända mig hade hänt.

Anna-Maja minns den första gången hon kom ut till Mässkär, efter att mamma Majlis hade dött.

- Jag minns ännu hur tårarna rann då vi körde in i viken. Jag såg mamma gå där över bergen, kommande emot oss med ett leende på läpparna. Och jag minns hur faster Brita sa - “jo, du får gråta, Anna-Maja”. Saknaden var enorm.

En vik vid en skärgårdsö i Österbotten
Bildtext Utsikten från stugan på Mässkär, där Anna-Maja och hennes familj fortfarande bor på fritiden, nuförtiden året om.
Bild: Privat

I skärgården kan man vara fullt ut sig själv

Ännu i dag tillbringar Anna-Maja och hennes familj så mycket tid som möjligt ute på Mässkär – året om. I dag är det en modern ö med el, vattenledning och fiberkabel.

- På Mässkär kan man ladda batterierna. Man kan vara sig själv fullt ut. Man hinner umgås med nära och kära och man känner närvaron av dem som inte finns med oss längre.

Att Anna-Majas döttrar Malin och Mikaela kan gå där deras mormor och morfar gått, och den vägen också få en känsla för dem – som de aldrig fått träffa i levande livet – har en jättestor betydelse.

- Att känna sina rötter skapar trygghet, säger Anna-Maja Henriksson.

Anna-Maja Henriksson

Programmet är inte längre tillgängligt

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.

LÅTLISTA:
Sven-Bertil Taube: Så länge skutan kan gå
Ted Gärdestad: Himlen är oskyldigt blå
Darin: Ta mig tillbaka
ABBA: I Have A Dream
Tina Turner: The Best
J Karjalainen: Sankarit
Ulf Lundell: Öppna landskap
Celtic Woman: You Raise Me Up

Vegas sommarpratare 2019

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln