Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Framgång ledde till att det fanns mindre tid till liv - handbollsspelaren Albin Tingsvall fick nog av toppidrotten

Från 2019
Uppdaterad 10.05.2019 13:40.
Albin Tingsvall försöker överlista Egyptens målvakt 2014.
Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press

Den svenska handbollsspelaren Albin Tingsvall hade uppnått sina drömmar. Han var med i landslaget och europeiska toppklubbar erbjöd kontrakt. Men Tingsvall hade fått nog och slutade. Sedan dess har han inte rört en handboll.

– Som många andra idrottare ville jag också nå toppen, vara med i landslaget. Men när det blev verklighet så märkte jag att det blev bara ett jobb, att det blev vardag, säger Tingsvall.

En vardag som bland annat gick till resor och väntande.

Hans första landskamp var en betydelselös EM-kvalmatch inför 300 personer i Turkiet. Övriga Sverige firade midsommar och Albin Tingsvall hade gärna även gjort det efter en lång säsong med få vilodagar.

Men som 21-åring tackar man inte nej till landslaget om man vill ha en framtid.

Även om det innebär att åka till Antalya för en match ingen egentligen ville spela.

Albin Tingsvall publicerade i fjol boken "Allt jag vann genom att förlora". Det är en ärlig uppgörelse om varför han valde att lämna toppidrotten.

Han spelade i svenska elitserien mellan åren 2007 och 2015 och vann bland annat SM-guld med Hammarby år 2008.

Framgångarna leder bara vidare till mer av samma. Mer krav, mer förväntningar, mer uppbokade helger, mer timmar på hotell och mindre tid till livet.

― Albin Tingsvall, Allt jag förlorade genom att vinna

Vid sidan av handbollen hade Tingsvall alltid många andra intressen. Att få dem att gå ihop med idrottskarriären var inte lätt.

– Jag hade alltid andra intressen vid sidan av handboll men jag insåg att jag tvingades ge avkall på mycket för att kunna vara på topp, säger Tingsvall.

Han studerade psykologi vid sidan av idrottskarriären.

– Eftersom jag utbildade mig till psykolog funderade jag mycket på de psykologiska aspekterna och jag insåg att här skulle man kunna utveckla hela verksamheten.

Var finns det brister?

– Dels hur vi utbildar tränare och ledare och dels i vilka krav vi ställer på spelare. Vi ställer enorma krav utan att ge det stöd som skulle behövas.

– Jag såg också att verksamheten inte förankras i vetenskap och forskning, istället lever traditioner vidare.

Utskällning som tradition

En sådan tradition som lever vidare är utskällningen.

I boken återger han hur en förlorad match resulterade i en utskällning, hot om extra träning under en ledig helg och indragna semestrar för spelarna.

På de flesta arbetsplatser har man övergett tron på att utskällningar ger förbättrade resultat i framtiden, men i idrottsvärlden lever utskällningarna kvar.

Den har gått i arv från tränargeneration till tränargeneration.

I utbildningsmaterialet till tränare står det en hel del om hur koner ska placeras vid träningar, men knappt någonting om kommunikation och konflikthantering.

Eftersom det är få som klarar sig till toppen förväntas de vara unika individer med unika egenskaper. De är kanske bättre på sin idrottsgren, men som människor har de trots allt samma behov som vanliga dödliga.

– Man har köpt bilden av elitidrottare som osårbara. Att de är hjältar som fungerar annorlunda, men då missar man att de i grund och botten är vanliga människor som behöver psykologiskt stöd alldeles som alla andra, säger han.

Hur går proffslivet?«
»Det är vad det är. Längre bussresor, mer ensamhet. Fler timmar att döda. Alltid en risk att du eller någon du gillar blir såld någon annanstans.«

― Albin Tingsvall, Allt jag förlorade genom att vinna

Efter att ha gett ut boken har han fått mycket feedback. Det mesta är positivt.

– Spelare har sagt att jag har formulerat sådant som de har tänkt, men inte vågat säga. Även gamla tränare har sagt att de nu kan utveckla sitt ledarskap.

Albin Tingsvall jobbar idag som skolpsykolog och föreläser om bland annat psykisk ohälsa inom idrotten. Handboll har han däremot inte spelat.

– Jag har inte rört en handboll sedan jag slutade. Men jag är glad över att vara med i idrottsrörelsen genom att föreläsa och dela med mig av mina erfarenheter.

Studier ger resultat

Han brinner för att allt fler aktiva idrottare ska ha annat innehåll i livet än idrotten. Att studera är ett vettigt alternativ som ger resultat efter karriären, men även under karriären.

38 procent av den 120 personer stora danska truppen i OS 2016 studerade eller hade studerat parallellt med sina idrottskarriärer. Dessa 38 procent stod för 58 procent av den totala medaljskörden.

– Att skaffa livsmål utanför arenan gör en kanske till en bättre idrottare. Man får en bredare identitet och ett större sammanhang helt enkelt.

Vi är underhållare. Vår gärning innehåller inget högre värde än så. Ändå har vi kransprydda burits över gator och torg. Ett sådant enfaldens hjälteskap säger något viktigt om vilka ideal vårt samhälle fortfarande premierar.

― Albin Tingsvall, Allt jag förlorade genom att vinna

Diskussion om artikeln