Osannolikt att sommaren blir lika het som ifjol - trots rekordvarmt i april
Den här veckan blir det upp till - eller över - 20 grader varmt på flera håll i landet. Särskilt varmt antas det bli i södra, mellersta och västra Finland.
Normalt är medeltemperaturen 10 grader under den här tiden på året, men under de senaste dagarna har det på många ställen varit mellan 15 och 20 grader varmt. Det är ovanligt.
- Temperaturer på över 20 grader den här tiden på året förekommer färre än en gång på tio år, säger Cecilia Karlsson som är prognosmeteorolog på Meteorologiska institutet.
Varm vår betyder inte automatiskt varm sommar
Ifjol var det i maj varmare i Finland än i Sydeuropa och den varma våren följdes av en ovanligt het sommar. Betyder det att vi kan vänta oss en exceptionellt varm sommar också i år?
- Nej, bara för att vi nu har det varmt betyder det inte att sommaren automatiskt blir varm. Det skulle vara ovanligt att ha två så varma somrar i rad. Man kan egentligen säga att det är osannolikt att det skulle vara lika varmt i år, säger Karlsson.
I det här skedet är det svårt att överhuvudtaget säga något om hur sommarvädret kommer att bli, men enligt en långtidsprognos som gjordes i början av april så finns det ändå en möjlighet att sommaren blir varmare än vanligt.
Torka leder till brandfara
Ifjol var maj väldigt varm och torr, vilket i sin tur bidrog till uppkomsten av skogsbränder. Just nu är det väldigt torrt längs kusterna och i södra Finland, och det är fara för gräsbrand.
Under fjolårets sommar hade Finland och särskilt Sverige allvarliga problem med skogsbränder, men om det finns risk för samma scenario i sommar är ännu för tidigt att förutspå.
- Risken för skogsbränder beror mycket på vad vädret är för tillfället, om det kommer tillräckligt med nederbörd under några dagar så försvinner risken.
I Finland fick vi ifjol nederbörd i juni, medan Sverige hade torka långt in i juni. Det kan ha bidragit till att skogsbränderna var värre i Sverige.
Klimatförändringen är endast delorsak
Det rekordvarma aprilvädret, och fjolårets heta vår och sommarmånader, kan ändå inte sägas vara en direkt effekt av klimatförändringen.
- Det finns fortfarande årliga variationer och man kan inte säga att enskilda väderfenomen endast beror på klimatförändringen. Men om man granskar temperaturerna globalt och på lång sikt så är det säkert att temperaturen stiger och somrarna blir varmare, säger Karlsson.