Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Islamkritisk politiker bränner Koranen i Danmark - polisen har stoppat flera demonstrationer för att förhindra mera oroligheter

Från 2019
Uppdaterad 24.04.2019 09:58.
Polis med hjälm och gasmask håller ett vapen i handen och på gatan brinner något.
Bildtext Demonstrationen på Blågårds Plads på Nørrebro i Köpenhamn ledde till stenkastning och att bilar stacks i brand.
Bild: EPA

Högernationalisten Rasmus Paludans provocerande demonstrationer har fått mycket kritik i Danmark de senaste veckorna. Hans demonstrationer har lett till våldsamma sammandrabbningar mellan motdemonstranter och polisen.

I eftermiddag planerar Rasmus Paludan att igen hålla en av sina kritiserade demonstrationer på Blågårds Plads på Nørrebro i Köpenhamn. Under demonstrationerna brukar han sätta eld på Koranen och tala kritiskt om muslimer och islam.

Då Paludan demonstrerade på samma plats för en dryg vecka sedan ledde det till våldsamma protester. Några hundra motdemonstranter kastade sten och satte eld på bilar och polisen drog vapen och använde tårgas för att få situationen under kontroll.

Nedbrunnen släpvagn på en gata.
Bild: EPA/Mads Claus Rasmussen

Efter det här förbjöd Köpenhamnspolisen Paludan att demonstrera i fyra områden, däribland Nørrebro och Christianshavn, under en veckas tid. Igår förlängdes förbudet med ett dygn och Paludan demonstrerade igår istället i Tårnby, söder om Köpenhamn.

Rasmus Paludan grundade partiet Stram Kurs år 2017. Partiets mål är att förbjuda islam i Danmark och Paludan sprider sitt budskap via demonstrationer och Youtube.

Får man säga vad som helst i yttrandefrihetens namn?

Många danskar är trötta på Paludans provocerande demonstrationer och den senaste veckan har det diskuterats mycket om det finns någon gräns för yttrandefriheten. Ska Paludan få demonstrera och bränna Koranen i yttrandefrihetens namn eller borde han stoppas?

- Det här håller på att utveckla sig till en fars. Vi använder så mycket tid på en enda man och hans sätt att agera i en demokrati, säger Claus Oxfeldt, ordförande för Polisförbundet till DR.

Ifjol höll Paludan 53 demonstrationer och i år har han hållit ungefär 20 demonstrationer. Demonstrationerna kräver alltid ett stort polisuppbåd och det har hittills kostat den danska staten 24 miljoner danska kronor (ungefär 3,4 miljoner euro).

Nedbrunnen förrådsbyggnad och en mamma med barnvagn på gatan intill.
Bild: EPA

Oxfeldt säger att han inte vill inskränka på yttrandefriheten, men påminner om att polisens resurser istället kunde användas för att till exempel utreda inbrott.

- Man har yttrandefrihet, men man har inte plikt att yttra sig i alla möjliga sammanhang. Man får tänka sig om och ta hänsyn till andra mänskor, säger Oxfeldt.

Rasmus Paludan avvisar kritiken om att han skulle missbruka sin rätt att demonstrera.

- Claus Oxfeldt går helt emot de grundläggande värdena i vårt samhälle, för han tänker bara på vad som är mest behagligt för sina medlemmar, säger Paludan till DR.

Paludan använder ofta skottsäker väst då han rör sig utomhus. Till DR har han sagt att man kan diskutera om polisen gör tillräckligt för att beskydda honom, eftersom han har fått en sten i huvudet vid en av demonstrationerna.

Danskarna protesterar genom pengainsamling till flyktinghjälpen

Rasmus Paludan blev nyligen dömd för rasism och fick ett 14 dagars villkorligt fängelsestraff för ett av sina kontroversiella uttalanden. Paludan har dock överklagat domen.

I protest mot Paludan har tusentals danskar donerat pengar till Dansk Flyktinghjälp. På mindre än fem dagar samlades mer än en miljon kronor in.

- Jag tycker att insamlingen är ett snällt sätt att reta honom. Det kommer in pengar varje gång han är på gatan och bränner upp en koran, säger Nicolai Würtz, som tog initiativ till insamlingen.

En handfull danska poliser i hjälm går mot en polisbil på en gata.
Bild: EPA

Men de senaste veckornas demonstrationer och debatt har också ökat understödet för Paludans parti Stram Kurs.

Inrikesministeriet meddelade igår att Stram Kurs nu har fått 12 000 namnunderskrifter. För att partiet ska få ställa upp i Folketingsvalet behövs 20 000 underskrifter.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, har ännu inte meddelat när det blir Folketingsval, men det hålls senast den 17 juni i år.

Några av debattörerna i Danmark har dragit paralleller mellan Paludans demonstrationer och muhammedkarikatyrerna som publicerades i danska tidningar för över 10 år sedan. Karikatyrerna provocerade den muslimska världen och år 2015 sköts en person ihjäl då karikatyrerna debatterades i Köpenhamn.