Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska Europaparlamentariker inflytelserika jämfört med andra parlamentariker

Från 2019
Europaparlamentet i Strasbourg

Finländska Europaparlamentariker topprankas i en rapport som jämför ledamöternas inflytande.

Enligt Votewatchs undersökning är den finländska ledamotsgruppen på 13 personer klart mer inflytelserik än parlamentsledamöter i genomsnitt.

I Europaparlamentet sitter totalt 751 parlamentsledamöter.

Enligt undersökningen ligger bland andra Sveriges, Frankrikes, Italiens och Spaniens ledamöter efter Finland.

De Grönas Heidi Hautala och Samlingspartiets Petri Sarvamaa och Sirpa Pietikäinen hör till de 100 mest inflytelserika parlamentarikerna.

Hautala rankas som den elfte mest inflytelserika, delvis för att hon fungerar som parlamentets vice talman.

Rapporten ger poäng åt ledamöterna baserat på deras aktivitet. Den gynnar förutom parlamentets presidium också bland andra utskottens och de olika politiska gruppernas ordförande, samt författare av olika rapporter.

Tyskland i topp - Frankrike längre ner på listan

I förhållande till landets storlek är de finska ledamöterna bland de flitigaste aktörerna i parlamentet. Votewatch jämför Finland med Belgien, som också har mycket aktiva ledamöter med tanke på landets yta.

De mest inflytelserika ledamöterna kommer ändå från det största medlemslandet, Tyskland.

Frankrike, å sin sida, hamnar längre ner i jämförelsen. Det beror främst på att många av Frankrikes ledamöter representerar det nationalistiska partiet Rassemblement National, som förhåller sig kyligt till EU-samarbete över lag.

Votewatch betonar att jämförelsen endast gäller maktförhållanden inom Europaparlamentet. I medlemsländernas olika råd är situationen en annan.

Diskussion om artikeln