Nordkoreas ledare Kim Jong-Un anlände till Vladivostok inför toppmötet med Vladimir Putin

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har anlänt till Vladivostok inför torsdagens toppmöte med president Vladimir Putin.
Kims bepansrade specialtåg körde tidigt på onsdag morgon över den ryska gränsen, där han välkomnades med blommor, bröd och salt innan han fortsatte till Vladivostok vid Stillahavskusten.
Kim är därmed den första nordkoreanska ledaren som besöker Ryssland sedan fadern Kim Jong-Ils sista besök i Moskva år 2011, samma år som han avled. Även fadern brukade resa omkring Ryssland med ett specialtåg eftersom han lär ha varit rädd för att flyga.
Kim har under det senaste året träffat USA:s president Donald Trump två gånger, Sydkoreas president Moon Jae-In tre gånger och Kinas president Xi Jinping hela fyra gånger och nu står då då grannlandet Rysslands ledare i tur.
Nedrustning på den koreanska halvön blir den främsta frågan under toppmötet, enligt ryska uppgifter.
- Ryssland vill befästa de positiva trenderna efter Kims toppmöten med Trump, säger Putins utrikespolitiska rådgivare Juri Ushakov.
Långvariga och nära relationer
Ryssland eller Sovjetunionen som det tidigare hette, spelade en central roll då Nordkorea utropade sig självständigt år 1948 med stöd av sovjetiska styrkor som befann sig i norr, som motvikt till amerikanska styrkor som ockuperade Sydkorea efter andra världskriget.
Mycket av infrastrukturen såsom fabriker och järnvägar som byggdes efter Koreakriget, var av sovjetiskt ursprung och länderna hade nära politiska och ekonomiska band ända fram till Sovjetunionens upplösning år 1991.
Relationerna var ändå inte alltför nära eftersom Nordkoreas landsfader, Kim Il-Sung alltid var noga med att balansera Ryssland och Kina mot varandra för att inte jättegrannarna skulle få ett övertag i lilla Nordkorea som ville bibehålla sin självständighet.
Efter Sovjetunionens fall hade Ryssland inget ekonomiskt intresse eller ens möjlighet att bistå Nordkorea på samma sätt som tidigare och relationerna blev mer kyliga under Kim Jong-Ils styre.
Putin besökte Nordkorea redan år 2000, samma år som han blev president för första gången efter att Boris Jeltsin hade avgått.
Fortsatt balansgång
För Kim utgör Ryssland fortfarande ett slags motvikt mot Kina som dominerar den nordkoreanska ekonomin. Det är också ryska investeringar som Kim är mest intresserad av nu när han vill modernisera elnätet, fabriker och järnvägen som leder både till Kina och Ryssland.
Ryssland är för sin del intresserat av mineralrika Nordkoreas ädelmetaller och sällsynta jordartsmetaller samtidigt som det vill ha sitt ord med i laget då man diskuterar nedrustning på den koreanska halvön.
Både Ryssland och Kina deltog i de internationella sexpartssamtalen om nedrustning som Nordkorea övergav år 2009, och länderna har en likartad syn på nedrustning.
Både Ryssland och Kina drar nytta av Nordkorea som en buffert mot USA:s styrkor i Sydkorea men bägge är också förskräckta över Nordkoreas kärnvapenprogram som i värsta fall kan leda till ett katastrofalt krig som de riskerar att dras in i.
Ryssland och Kina har röstat för FN-sanktioner mot Nordkorea och den officiella handeln mellan Ryssland och Nordkorea har på grund av sanktionerna krympt till endast omkring 30 miljoner euro årligen.
Även ryssarna vill ha sanktionslättnader, men försiktigt och stegvis i takt med nordkoreanska nedrustningseftergifter.
USA kräver däremot fortfarande total nordkoreansk nedrustning innan det kan bli tal om sanktionslättnader, något som Kim Jong-Un aldrig kan acceptera.
Källor; Reuters, AFP, Jonhap
Artikeln uppdaterades klockan 12.40 med att Kim Jong-Un har anlänt till Vladivostok.