Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 350 döda i attackerna i Sri Lanka − självmordsbombarna var välutbildade och ekonomiskt trygga

Från 2019
Uppdaterad 24.04.2019 14:23.
Anhöriga bär kistor med offer från söndagens terrordåd i Sri Lanka
Bild: AFP / Lehtikuva

Dödssiffran efter terrordådet i Sri Lanka fortsätter stiga. Lankesiska myndigheter uppger nu att över 350 människor miste livet i attackerna mot tre kyrkor och tre hotell. Över 500 personer skadades.

Myndigheterna i Sri Lanka uppger att 38 av dödsoffren är utlänningar och att 14 utlänningar är saknade.

Extremiströrelsen Islamska staten har tagit på sig skulden för attackerna, men har inte lagt fram några bevis för sin inblandning.

Sri Lanka har uppgett att attackerna genomfördes av två lankesiska extremistgrupper, NTJ och relativt okända JMI.

NTJ blev känt i fjol efter att gruppens aktivister förstört buddistiska statyer, målet ska ha varit att göra slut på idoldyrkan. Gruppen har inte tagit på sig skulden för söndagens attacker.

Men förövarna har sannolikt fått bistånd av internationella terrorister. Lankesiska myndigheter tvivlar på att de inhemska grupperna kunde ha genomfört de förödande och välkoordinerade attackerna utan hjälp utifrån.

Välbärgade bombare

Polisen uppger att de har identifierat åtta av de nio självmordsbombarna. Alla åtta var lankesiska medborgare.

Sri Lankas vice försvarsminister Ruwan Wijewardene uppger att en av gärningsmännen hade studerat i Storbritannien och senare i Australien.

Wijewardene tillade att merparten av självmordsbombarna var högutbildade och från medel- och överklassen.

− De var ekonomiskt självständiga och deras familjer har stabil ekonomi, sade han.

− Jag tror att en del av dem studerade i utlandet, de har examina, i bland annat juridik, det är fråga om välutbildade människor, sade han.

Polisen har gripit 58 personer som misstänks för inblandning i terrordåden.

Varningar ignorerades

Frågetecknen kring händelserna dagarna före attackerna fortsätter att hopa sig. Sri Lankas regering har bekräftat att Indiens säkerhetstjänst redan den 4 april varnade för möjliga självmordsdåd mot kyrkor och hotell.

Men uppgifterna gick inte vidare. En stark bidragande orsak till det är sannolikt att den pågående maktkampen mellan Sri Lankas regering och president lamslår säkerhetsmyndigheterna.

Det lankesiska parlamentets talman Lakshman Kiriella anklagade i dag högt uppsatta säkerhetstjänstemän för att medvetet ha hemlighållit terrorvarningarna.

− Ledande säkerhetstjänstemän gömde underrättelseinformationen medvetet. Informationen fanns men topptjänstemännen tog inte nödvändiga åtgärder, sade Kiriella till parlamentet.

Kiriella tillade att Sri Lankas nationella säkerhetsråd, som leds av president Maithripala Sirisena möttes tre dagar efter den indiska varningen. Men varningarna vidareförmedlades inte till någon större krets.

Sirisena förnekar att varningen skulle ha vidareförmedlats till honom. Presidenten uppmanar även landets försvarsminister och polischef att avgå på grund av attackerna.

Diskussion om artikeln