Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Få ekopunkter i Borgå tar emot plast: "Tröskeln att återvinna plast skulle vara lägre om det fanns fler insamlingsställen"

Från 2019
plastpåsar i soptunna
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle / Monica Slotte

I Borgå, liksom i övriga Östnyland, finns det få insamlingspunkter för plastförpackningar jämfört med hur många insamlingsställen det finns för metall, glasförpackningar och kartong.

- Tröskeln att återvinna plast skulle vara lägre om det fanns fler insamlingsställen, tror Borgåbon Matti Kummu.

Det är Finlands förpackningsåtervinning Rinki som står för de flesta allmänna insamlingspunkterna i hela landet.

- Jag tror att det finns färre ekopunkter för plastförpackningar för att insamlingen av kartong, metall och glas började redan på 1990-talet. Insamlingen av plast började först 2016. Plast är en nykomling i branschen, säger Pertti Tammivuori, Rinkis operativa direktör.

Man har helt enkelt inte hunnit lika långt vad gäller plastinsamling.

Avfallsinsamlingskärl.
Bildtext Redaktionens pizzalådor åker ner i byttan för kartong. Någon plastinsamling finns inte vid ekopunkten bakom stadshuset i Borgå.
Bild: Yle/Mira Bäck

Tammivuori berättar att det måste finnas 500 ekopunkter för plastinsamling i hela landet enligt förpackningsordningen. För glas, kartong och metall är siffran 1 850.

- Under 2019 har vi ökat mängden ekopunkter för plastförpackningar i alla kommuner med mer än 400 invånare. I dagens läge har vi ungefär 620 ekopunkter för plast. Jag kan inte säga om vi kommer att öka mängden ekopunkter för plast i Borgå. Vi måste följa med situationen, säger Tammivuori.

Han vågar alltså inte lova någonting, men säger att Rinki gärna tar emot feedback om var det skulle behövas fler ekopunkter, och av vilket slag.

Husbolagen har försprång

Vi har tidigare skrivit om att det blir allt mer populärt för husbolag att skaffa ett eget insamlingskärl för plast.

Allt fler invånare värnar om miljön. Dessutom planerar Nylands avfallsnämnd ta i bruk nya föreskrifter som gör det obligatoriskt för husbolag med över 20 lägenheter att ordna egen plastinsamling.

Här kan du läsa utkastet till de nya föreskrifterna.

Förpackningsplast från matprodukter.
Bildtext Du ska inte kasta gamla tandborstar eller leksaker i återvinningskärlet för plast. Det är till specifikt för plastförpackningar, som de du hämtar hem ost och yoghurt i.
Bild: HRM

- Det är sant att insamlingen hos fastigheter just nu ökar snabbare än vid Rinkis ekopunkter. Vi följer med situationen, säger Tammivuori.

Om många husbolag börjar samla in plast själva så måste Rinki hålla koll på hur många allmänna ekopunkter med plastinsamling som över huvud taget behövs.

Till insamlingsbyttan med cykel

Matti Kummu och hans familj återvinner sitt plastavfall.

- Vi har ingen bil så jag cyklar med plasten till återvinningspunkten i Näse eller Östermalm, säger Kummu.

Han tycker att det är fint att allt fler fastigheter börjar samla in plastförpackningar, men allra bäst skulle det enligt Kummu vara om man skulle satsa på allmänna plastinsamlingspunkter.

Matti Kummu ute på ett torg.
Bildtext Matti Kummu fraktar plast till närmaste återvinningspunkt med cykel.
Bild: Yle/Mira Bäck

- Så skulle plasten inte behöva fraktas skilt från alla ställen. Å andra sidan kanske det är lättare för folk att återvinna plast om kärlet finns i de egna knutarna. För mig är det ingen tröskelfråga, säger Kummu.

Kaija Lindroth medger att hon inte återvinner plast.

- I mitt husbolag finns det ingenstans att föra plasten, så den hamnar tyvärr ofta i blandavfallet. Samma fråga diskuterar vi på jobbet också. Där är det många som ser fram emot att vi skulle få plastinsamling, säger Lindroth.

Kaija Lindroth.
Bildtext Kaija Lindroth tänker börja återvinna plast nu när hon har koll på var närmaste återvinningspunkt finns.
Bild: Yle/Mira Bäck

Hon anser att det gärna skulle få finnas fler insamlingspunkter för plast i staden.

- Jag fick nyss Rosk'n Rolls broschyr och såg att det finns tre ekopunkter i Borgå dit man kan föra plast. Nu har jag noterat dem och tänker föra plasten dit. Men tre ekopunkter är inte mycket i en stor stad, säger Lindroth.

Beror inte bara på antalet ekopunkter

Borgåbon Sirpa Hopeamaa har återvunnit sitt plastavfall i många år redan. Hon för sin plast till en allmän ekopunkt.

- Det finns några sådana nära oss som jag kan använda. I vårt husbolag finns det inte någon bytta för plaståtervinning, men i framtiden kommer vi antagligen att få en i och med de nya förordningarna, säger Hopeamaa.

Sirpa Hopeamaa sitter på en bänk i solen.
Bildtext Att återvinna sitt plastavfall är ingen ny grej för Sirpa Hopeamaa.
Bild: Yle/Mira Bäck

Också hon tycker att det borde finnas fler insamlingsställen för plast i staden, men hon tror inte att det är en förutsättning för att Borgåborna ska sköta om sitt plastavfall.

- Huruvida du återvinner beror inte på hur många insamlingsställen det finns, utan på om du tycker att det är viktigt för dig själv och för världen, säger Hopeamaa.

Här kan du kolla var din närmaste Rinki-insamlingspunkt ligger och vilken typ av avfall som går att återvinna där.

25.4.2019: Borgåbor vill ha fler plastinsamlingskärl och femåringar i Lovisa ska få gratis småbarnspedagogik

20:27