Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jakob Höglund blir konstnärlig ledare för Lilla Teatern: "Jag har på sätt och vis skapat mig en egen nisch inom teatern"

Från 2019
Uppdaterad 25.04.2019 12:22.
Jakob Höglund
Bildtext Jakob Höglund ser fram emot att leda arbetet på Lilla Teatern. På bilden är han backstage på Åbo Svenska Teater.
Bild: Yle/ Marko Ekström

Jakob Höglund är utbildad skådespelare men upplevde att han inte kom helt till sin fulla rätt i den yrkesrollen.

– Det fanns inget fack jag riktigt passade in i, så jag utvecklade mitt eget. Idag arbetar jag parallellt som koreograf och regissör, säger Höglund som tillträder som konstnärlig ledare för Lillan i november.

Känns meningsfullt att jobba för en och samma teater

– Under de senaste åren har jag arbetat på många olika scener och med flera olika genrer. Det har varit väldigt utvecklande men också en aning påfrestande att leva i kappsäck året runt.

Det känns därför oerhört meningsfullt att kunna koncentrera sig en längre tid på en teater och arbeta mer långsiktigt och utveckla en profil.

Mixade genrer att vänta på Lillan

På frågan vilka hans visioner angående Lillan är säger Jakob Höglund att han känner sig hemma just på Lillan eftersom han är så bred i sin teatersmak.

Dock har han en stor förkärlek för att blanda genrer vilket vi antagligen kommer att få se en del av på Lillan i framtiden.

– Kanske det blir fars som musikteater eller nyskrivet drama som dansteater.

― Säger Jakob Höglund om Lilla Teaterns kommande repertoar.

Jag är fortfarande helt inne i processen att utveckla mitt eget skapande, säger Höglund.

– Det var också ett av önskemålen från Stadsteaterns sida när man anställde mig, att jag skulle fortsätta med mitt eget konstnärliga arbete på teatern.

Aktuell på flera scener

Just nu är Jakob Höglund aktuell med Hans och Greta på Svenska Teatern i Helsingfors och Myrskyluodon Maija på Vaasan Kaupunginteatteri.

I höst blir det en stor musik- och dockteateruppsättning av Kalevala på Åbo Svenska Teater samt en musikteaterversion av Romeo och Julia på Vaasan Kaupunginteatteri.

På Lilla Teatern har han nyligen regisserat Sommarboken av Tove Jansson.

– Det är fantastiskt kul och något av en dröm att få leda Lillan, säger Höglund.

Jakob Höglund tar över som Lilla Teaterns konstnärliga ledare efter Marina Meinander. Han tillträder i november 2019.

Diskussion om artikeln