Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europeiska livsmedelsföretag får brevhot om förgiftning – nordiska Findus och Danish Crown bland mottagarna

Från 2019
Findus produkter har visat sig innehålla hästkött
Bild: EPA/IAN LANGSDON

Hotbrev har skickats till flera stora företag som tillverkar livsmedel i Europa. I breven, som spårats till Belgien, kräver personen eller personerna 30 000 euro av företagen – annars förgiftar de företagens matprodukter.

Findus, ett varumärke som hittas i hyllorna också i de finländska mataffärerna, är ett av företagen som fått hotbrev. SVT rapporterade om utpressningshotet redan i början av april. Polisen hittade vitt pulver i brevkuvertet.

Nu har också stora livsmedelsföretag i Italien och Danmark fått liknande brev. I brevet står det att företaget ska betala 30 000 euro eller så riskerar de att få sina produkter förgiftade. Kuverten innehåller dessutom ett oidentifierat pulver.

Företagen som hotats förutom Findus är danska Danish Crown, som är Europas största köttförädlingsföretag, Ferrero som tillverkar Nutella och Lavazza och Caffe Vergnano som producerar kaffe.

Enligt Danish Crown är varken personal eller konsumenter i fara.

Myndigheter har bekräftat informationen.

Fler företag kan ha hotats

Enligt danska DR ska brev också ha skickats till livsmedelsföretag i Belgien, Tyskland, Österrike och Belgien.

Till en början var det oklart om breven hängde ihop med varandra. Det är ännu oklart vem som hotat företagen, men breven har spårats till Belgien.

Källa: AP, SVT, DR

Diskussion om artikeln