Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa och Pyttis vill locka invånare med ny webbtjänst för distansarbete: ”Vi vill få människor att skilja på arbete och plats i ordet arbetsplats”

Från 2019
Uppdaterad 25.04.2019 05:40.
Två män håller i ett papper med den nya loggan för Itätyö framför en vit vägg med en rosa och svart logga på
Bildtext Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom och Pyttis kommundirektör Jouni Eho håller tillsammans upp logon för den nya webbtjänsten Itätyö.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Distansarbete blir allt vanligare och detta är något som även Lovisa och Pyttis har nappat på. En ny webbtjänst ska locka företag och arbetstagare till distansarbete i kommunerna.

Möjligheterna och efterfrågan på att arbeta på distans ökar på flera arbetsplatser. Dessutom är arbete inte längre lika beroende av en plats som tidigare.

Det här diskuterade stadsdirektören i Lovisa, Jan D. Oker-Blom, och kommundirektören i Pyttis, Jouni Eho, under ett samarbetsmöte förra sommaren. Mötet blev startskottet för den nya webbtjänsten Itätyö.

Webbtjänsten Itätyö ska föra samman distansarbetare och organisationer som erbjuder distansarbete. Tjänsten lanserades på tisdag morgon och redan under förmiddagen dök de första arbetsplatserna upp.

Skilja på arbete och plats

Framsteg i tekniken är en av orsakerna till att distansarbete ökar. Distansarbete betyder i praktiken ofta att man delvis arbetar på distans några dagar i veckan.

- Är arbete nödvändigtvis bundet till en plats eller skulle man kunna svänga på det så att det för både arbetsgivare och arbetstagare skulle vara en fördel att kunna göra arbete på annat håll, funderar Oker-Blom.

Lovisa stad försöker nu erbjuda möjligheter till distansarbete för dem som har möjlighet till det. Dessutom poängterar Oker-Blom att Lovisa har goda dataförbindelser vilket gynnar distansarbete.

Ett kontorsrum med ett bord med läskedrycker på och en stor logga i rosa och svart på väggen
Bildtext CoWork i Lovisa är ett öppet kontor där man kan hyra in sig
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Förutom Itätyö har Lovisa och Pyttis också funderat på gemensamma lokaler för de som vill jobba på distans, men inte sitta hemma och arbeta varje dag. CoWork i Lovisa är ett sådant ställe.

Kommunerna vill få både företag och arbetstagare att fundera på vad för slags arbete de behöver och om det är resultatet eller antalet arbetstimmar som är det viktiga.

Locka invånare till kommunerna

Tanken bakom Itätyö är att företagen och de fysiska arbetsplatserna inte nödvändigtvis behöver finnas i varken Lovisa eller Pyttis. Oker-Blom uppskattar att det redan i Lovisa finns hundratals personer som distansarbetar.

- Vi vill öka på den mängden genom att väcka företag till den här möjligheten, säger han.

Genom att ringa runt till HR-chefer och genom marknadsföring via sociala medier ska Lovisa och Pyttis locka till sig både företag och distansarbetare.

Både Eho och Oker-Blom anser att människor har börjat ställa allt högre krav på hurdan boendemiljö de vill ha. Människor tänker mera klimatsmart och vill inte längre vara beroende av att köra långa vägar till arbetet.

- Det ska inte vara för mycket trafik eller föroreningar, vi vill ha utrymme, estetik, nära till naturen, samt trygghet för barn och för oss själva, säger Oker-Blom.

Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom poserar framför ett skyltfönster i glas
Bildtext Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

- Människor söker sitt drömboende och vill då även ha med sig sitt arbete. Alla vill inte bo i en stor stad, säger Jouni Eho.

Både Lovisa och Pyttis vill framstå som kommuner för människor som söker ett hem utanför Helsingforsregionen.

Itätyö görs som ett samarbete mellan kommunerna. Oker-Blom berättar att kommunerna har ett nära samarbete och att de har mycket gemensamt, trots att kommunerna ligger i olika landskap.

- Vi vill förstås samarbeta med alla våra grannkommuner men Pyttis var det naturliga valet för det här samarbetet, säger han.

Kommunerna har ett nära samarbete i flera andra sammanhang. Kommunerna försöker bland annat locka turister från Helsingfors österut.

- Tillsammans har vi skärgårdsrutten med turism i skärgården och även motorcykelrutter i våra landskap.

Samarbete mellan Lovisa och Pyttis

En annan gemensam nämnare för bägge kommuner är Fortum som är en av de största arbetsgivarna.

- Därtill har vi även arbetat tillsammans kring en del hälsovårdslösningar, samt med E18 projektet, att göra motorvägen till världens smartaste motorväg.

Både Jouni Eho och Jan D. Oker-Blom är glada över att projektet är igång och hoppas att det bidrar till ett ökat antal distansarbetare.

- Jag tror att den första arbetsplatsen säkert fylls inom maj månad. Jag hoppas och tror att det kan komma tiotals arbetstillfällen till Pyttis och Lovisa inom en överskådlig framtid.

- Vi vet att de här arbetena redan finns, de har bara inte kanaliserats hit tidigare, säger Oker-Blom.

Diskussion om artikeln