Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Torgparkeringsbygget kan nu fortsätta men området utvidgas ytterligare - staden ger grönt ljus

Från 2019
Uppdaterad 25.04.2019 06:05.
Torgparkeringsbygget i Åbo.
Bildtext Torgparkeringsbygget i Åbo.
Bild: Yle / Samuli Holopainen

Efter att ha stått stilla i några veckor kan nu byggandet av torgparkeringen i Åbo fortsätta. Det här meddelar byggnadsinspektionen i Åbo.

Efter att marken vid Eriksgatan sjunkit så mycket som 20 centimeter för några veckor sedan avbröts byggandet för att man ska kunna åtgärda problemen.

Det var inte Åbo stad som beordrade byggbolaget Skanska att avbryta arbetet på torget, utan företaget fattade själv beslutet.

- Byggnadstillsynen bestämde att grävarbetet på Eriksgatan inte får påbörjas och de valde sedan själv att stoppa all verksamhet, berättade Åbo stads granskningsingenjör Andreas Salonen då byggandet avbröts.

Granskningsingenjör Andreas Salonen vid Åbo stad.
Bildtext Åbo stads granskningsingenjör Andreas Salonen.
Bild: Yle/Niclas Lundqvist

Grävningsområdet utökas för att minska på riskerna

Sjunkningen kom som en överraskning sade man från Skanska då, men nu meddelar byggnadsinspektionen för Åbo stad att de ger företaget grönt ljus att fortsätta.

Men det är inte utan förändringar.

Sett till den ursprungliga planen kommer det ingärdade området utökas en del. På det sättet vill man minska påfrestningen av människor som rör sig runtom torget.

Tidigare har det också meddelas att stadens byggnadsinspektionen regelbundet kommer att ordna möten tillsammans Turun Toriparkki, som bygger den underjordiska parkeringen, efter de här händelserna.

Diskussion om artikeln