WHO: Ingen skärmtid för barn under två år - öka däremot mängden lek
Världshälsoorganistationen WHO kommer med nya riktlinjer gällande barns fysiska aktivitet, stillasittande och sömn. Riktlinjerna gäller barn under fem år.
Barn under fem påverkas negativt av för mycket skärmtid. Det är viktigt att barnets sömn är tillräcklig och av hög kvalitet.
- Den tidiga barndomen präglas av snabb utveckling och en tid där familjens livsstil kan anpassas så att den ger bättre förutsättningar för en god hälsa, säger WHOs generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Genom att förbättra den fysiska aktiviteten, minska på stillasittandet och se till att barnet sover bra kan man förebygga barnfetma och andra liknande sjukdomar som kan uppstå i ett senare skede.
Barnets fysiska och mentala välbefinnande påverkas också positivt då man tar de här faktorerna i beaktande.
Hälsosamma vanor i barndomen påverkar positivt
Över en femtedel av dagens vuxna och fyra femtedelar av ungdomarna rör på sig för litet. WHO menar att det är viktigt att skapa hälsosamma vanor och mönster redan i tidiga år, eftersom mönster som lagts i barndomen ofta hänger kvar i vuxen ålder.
WHO påminner att aktiviteter som läsning, sång och att lägga pussel är viktiga för barnets kognitiva och motoriska utveckling.
Ingen tid framför skärm för barn yngre än två år
För barn under ett år rekommenderas inte skärmtid över huvud taget, barnet ska inte heller gärna vara fastspänt i till exempel en vagn längre än i en timme i taget.
Ett barn som är 0-3 månader gammalt borde enligt WHO sova i 14-17 timmar medan ett barn som är 4-11 månader gammalt ska sova 12-16 timmar.
Barn i åldern ett till två borde sova 11 till 14 timmar om dygnet. Det rekommenderas att de ägnar åtminstone 180 minuter till fysisk aktivitet. Skärmtid rekommenderas inte före barnet är två, och då barnet är två är den rekommenderade tiden under en timme.
Tre till fyraåringar ska enligt WHO röra på sig i åtminstone 180 minuter om dagen och ägna maximalt en timme åt en skärm. Barnet ska gärna sova tio till tretton timmar om natten.
Här hittar du hela rekommendationen.
Källor: AFP, WHO